Zapraszam na ajłazan - popularnie danie kuchni ormiańskiej!
Ajłazan to danie wywodzące się z kuchni ormiańskiej, zazwyczaj podawane na zimno i uchodzące za króla ormiańskich dań letnich.
SKŁADNIKI:
- 3 ziemniaki
- 2 bakłażany
- 2 słodkie papryki
- 3 pomidory
- 1 ostra papryczka
- 3 cebule
- pęczek świeżej kolendry, pietruszki, bazylii i kopru
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml wrzątku
- sól
- olej do smażenia
Bakłażany przekroić w poprzek na pół, po czym każdą połówkę pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm, lekko posolić, wymieszać i włożyć do durszlaka na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z olejem do półgotowości, po czym wyjąć łyżką cedzakową. Bakłażany wytrzeć ręcznikiem papierowym i lekko obsmażyć na tej samej patelni z dwóch stron do lekko rumianego koloru.
Cebulę obrać, paprykę słodką i ostrą wyczyścić z szypułek i ziaren. Cebulę pokroić w półtalarki, a paprykę w paski, wrzucić razem na patelnię i obsmażać do półgotowości.
Pomidory pokroić w kostkę. Wszystkie obsmażone warzywa i pomidory przełożyć do garnka i postawić na średnim ogniu. We wrzątku rozpuścić sól, wlać do warzyw, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać drobno posiekany czosnek i zieleninę, wymieszać, przykryć i zgasić ogień. Po wystygnięciu można podawać.
Przepis pochodzi z książki "Współczesna kuchnia danych kresów" Wydawnictwa AA. Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych i ciekawych dań wywodzących się z Kresów. Nie brakuje tu dań mniej lub zupełnie nam nieznanych, czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur.
SMACZNEGO!
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Bardzo smacznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam tej kuchni. Chętnie bym spróbowała tą potrawę
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Lubię nowe smaki
OdpowiedzUsuńSuper, że podajesz przepisy na dania z różnych kultur - to świetny sposób na odkrywanie nowych smaków i składników. Ten przepis wydaje się nietrudny. :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym tej potrawy. Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńAjłazan brzmi naprawdę ciekawie i wygląda bardzo smacznie. Nie próbowałam jeszcze kuchni ormiańskiej.
OdpowiedzUsuńLubię próbować nowych smaków. Tej potrawy nigdy nie próbowałam, wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie interesowałam się tą kuchnią. Chętnie bym spróbowała jakąś potrawę.
OdpowiedzUsuńAjłazan brzmi wspaniale! Uwielbiam odkrywać dania z różnych kultur, a kuchnia ormiańska ma naprawdę wiele do zaoferowania. Dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok! Podczas przygotowywania ajłazanu z pewnością przydadzą się akcesoria AGD, takie jak dobra patelnia do smażenia warzyw czy garnek do duszenia. Warto również mieć pod ręką nóż szefa kuchni do łatwego krojenia składników.
OdpowiedzUsuń