21.02.2024

Ajłazan - kuchnia ormiańska

 Zapraszam na ajłazan - popularnie danie kuchni ormiańskiej!



Ajłazan to danie wywodzące się z kuchni ormiańskiej, zazwyczaj podawane na zimno i uchodzące za króla ormiańskich dań letnich.

SKŁADNIKI:

- 3 ziemniaki
- 2 bakłażany
- 2 słodkie papryki
- 3 pomidory
- 1 ostra papryczka
- 3 cebule
- pęczek świeżej kolendry, pietruszki, bazylii i kopru
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml wrzątku
- sól
- olej do smażenia

Bakłażany przekroić w poprzek na pół, po czym każdą połówkę pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm, lekko posolić, wymieszać i włożyć do durszlaka na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z olejem do półgotowości, po czym wyjąć łyżką cedzakową. Bakłażany wytrzeć ręcznikiem papierowym i lekko obsmażyć na tej samej patelni z dwóch stron do lekko rumianego koloru.
Cebulę obrać, paprykę słodką i ostrą wyczyścić z szypułek i ziaren. Cebulę pokroić w półtalarki, a paprykę w paski, wrzucić razem na patelnię i obsmażać do półgotowości. 
Pomidory pokroić w kostkę. Wszystkie obsmażone warzywa i pomidory przełożyć do garnka i postawić na średnim ogniu. We wrzątku rozpuścić sól, wlać do warzyw, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać drobno posiekany czosnek i zieleninę, wymieszać, przykryć i zgasić ogień. Po wystygnięciu można podawać.


Przepis pochodzi z książki "Współczesna kuchnia danych kresów" Wydawnictwa AA. Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych i ciekawych dań wywodzących się z Kresów. Nie brakuje tu dań mniej lub zupełnie nam nieznanych, czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur.




SMACZNEGO!

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u

- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)




8 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam tej kuchni. Chętnie bym spróbowała tą potrawę

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym spróbowała. Lubię nowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, że podajesz przepisy na dania z różnych kultur - to świetny sposób na odkrywanie nowych smaków i składników. Ten przepis wydaje się nietrudny. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbowałabym tej potrawy. Wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ajłazan brzmi naprawdę ciekawie i wygląda bardzo smacznie. Nie próbowałam jeszcze kuchni ormiańskiej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię próbować nowych smaków. Tej potrawy nigdy nie próbowałam, wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie interesowałam się tą kuchnią. Chętnie bym spróbowała jakąś potrawę.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!