Zapraszam na niezwykle puszysty piernik z domowymi powidłami.
SKŁADNIKI (blaszka 24 x 28 cm)
- 4 jaja
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 1 szklanka domowych powideł (użyłam powideł zrobionych z małych, ogrodowych brzoskwini)
- 2 łyżeczki cynamonu
Żółtka dokładnie ucieram z cukrem, dodaję stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, olej i powidła. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Całość delikatnie mieszam i wylewam na blachę. Piekę ok. 50 minut w temp. ok. 185'C (góra-dół). Gotowe ciasto delikatnie posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Uwielbiam wypieki z powidłami, specjalnie robię do takich ciast.
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam domowego piernika.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i całkiem łatwy wykonaniu. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernik.
OdpowiedzUsuńMożna go podawać w postaci kawałków, placków, ciastek lub w innej formie, np. w formie muffinek. Jest to smaczny i uniwersalny wypiek, który warto podawać na różne okazje.
Ogólnie wiele dobrych przepisów na piernik jest na tej stronie:
https://kulinarnypodryw.pl/
Widać tą puszystośc. Skusiłabym się na taki
OdpowiedzUsuń