1.03.2023

Puszysty piernik z powidłami

 Zapraszam na niezwykle puszysty piernik z domowymi powidłami.


Puszysty piernik z powidłami


SKŁADNIKI (blaszka 24 x 28 cm)
- 4 jaja
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
- 1 łyżeczka sody 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 1 szklanka domowych powideł (użyłam powideł zrobionych z małych, ogrodowych brzoskwini)
- 2 łyżeczki cynamonu

Żółtka dokładnie ucieram z cukrem, dodaję stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, olej i powidła. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Całość delikatnie mieszam i wylewam na blachę. Piekę ok. 50 minut w temp. ok. 185'C (góra-dół). Gotowe ciasto delikatnie posypuję cukrem pudrem.


Puszysty piernik z powidłami

SMACZNEGO! 

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - 
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam wypieki z powidłami, specjalnie robię do takich ciast.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam domowego piernika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie i całkiem łatwy wykonaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam piernik.
    Można go podawać w postaci kawałków, placków, ciastek lub w innej formie, np. w formie muffinek. Jest to smaczny i uniwersalny wypiek, który warto podawać na różne okazje.
    Ogólnie wiele dobrych przepisów na piernik jest na tej stronie:
    https://kulinarnypodryw.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać tą puszystośc. Skusiłabym się na taki

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!