13.05.2021

Miód z mniszka lekarskiego - najlepszy przepis

 Najlepszy, sprawdzony przepis na miód z mniszka lekarskiego - zapraszam serdecznie!




SKŁADNIKI:
- ok. 600 kwiatów z mniszka
- 2 cytryny
- 1 kg cukru 
- 1 litr wody

Zrywam kwiaty z mniszka rosnącego z dala od zanieczyszczeń i spalin samochodowych. Wykładam je na białym papierze spożywczym, rozłożonym na słońcu (u mnie było to na stole w ogrodzie). Pozostawiam je tak przez dłuższy czas, żeby wszystkie muszki, mrówki, pajączki i inne insekty opuściły żółte płatki kwiatków (kwiaty zrywam przed południem, do dalszego przetworzenia zabieram je o ok. 15.00 - po tym czasie nie mają już one żadnych mieszkańców). Zalewam wodą i gotuję ok. 20 minut. Kroję 1 cytrynę na plasterki, wrzucam do wywaru, przykrywam i pozostawiam na ok. 24 godziny.

Następnego dnia przecedzam miksturę przez sito, wyciskam sok z jednej cytryny, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 2 godz. od czasu do czasu mieszając. Miód będzie pomalutku gęstniał. Po tym czasie jeszcze gorący przelewam do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Trzymam tak do  momentu, kiedy słoiki będą zupełnie zimne.

Pyszny syrop gotowy!

SMACZNEGO! ;-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

1 komentarz:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!