Pyszny i sprawdzony przepis na sernik Izaura - zapraszam serdecznie!
Sernik Izaura |
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 gr masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja (osobno białka i żółtka)
- 2 szklanki mąki
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jaja (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- ok. 100 gr miękkiego masła
- 1 budyń śmietankowy
Przygotowuję ciasto:
W małym garnku roztapiam masło z cukrem, kakao i 5 łyżkami wody. Dokładnie połączoną masę studzę, a następnie dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijam pianę z 4 białek i szczyptą soli. Całość łączę i 3/4 masy wylewam na blachę.
Przygotowuję masę serową:
Ucieram żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaję miękkie masło, budyń i stopniowo ser. Na samym końcu łączę z ubitą pianą z 3 białek.
Masę serową wykładam na masę kakaową, na nią wykładam resztę masy kakaowej tworząc dowolne keksy.
Piekę ok. 70 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/dół).
Puszyste i smakowite ciasto gotowe! ;-)
Sernik Izaura |
Sernik Izaura |
SMACZNEGO! ;-)
Sernik Izaura |
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wygląda pysznie, chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń