Zapraszam na mięciutkie, smakowite bułeczki maślane.
Domowe bułeczki maślane |
SKŁADNIKI (ok. 10 bułeczek):
- 25 dag drożdży
- szczypta soli
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
Przygotowuję rozczyn: do naczynia wkruszam drożdże, dodaję cukier, sól, łyżkę mąki i troszkę mleka. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 5-7 minut.
Po tym czasie mieszam rozczyn drewnianą łyżką, a następnie dodaję pozostałe składniki, tj. mąkę, mleko, roztopione masło i jajko. Całość wyrabiam przez kilka minut, a następnie przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
Z gotowego ciasta formuję kulki o średnicy ok. 4-5 cm, które lekko spłaszczam, układam je na blaszce i czekam jeszcze 20 minut. Następnie umieszczam w piekarniku rozgrzanym do 175 ' C i piekę przez 20 minut na grzałkach góra/dół.
Jeśli chcemy, aby bułeczki były gładkie i błyszczące, przed umieszczeniem do piekarnika smarujemy je rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.
Domowe bułeczki maślane |
SMACZNEGO!
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
- www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
- www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
- www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Zastanawiałam się dzisiaj od rana nad jakimś domowym wypiekiem (w ostatnim czasie niczego nie piekłam, tak więc najwyższa pora rozgrzać piekarnik). Jednoczesnie chciałabym przygotować coś prostego i nieskomplikowanego.
OdpowiedzUsuńWchodzę na blog, a tutaj przepis na bułeczki maślane. Podobne piekła moja babcia. W następnych dniach postaram się je upiec i zobaczymy, czy beda smakowały podobnie :)