15.07.2021

Truskawkowy deser jaglany z syropem z bzu świeżymi owocami słodzony

 Przepyszny, sycący i przede wszystkim zdrowy deser z dodatkiem świeżych owoców i kaszy jaglanej.



SKŁADNIKI (2 porcje):
- ok. 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka truskawek
- 100 gr gęstego jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu

dodatkowo:
- świeże malinojeżyny i żółte maliny
- listki mięty

Ugotowaną zgodnie z instrukcją kaszę jaglaną daję na dno szklanki (ok. 2-3 łyżki). Truskawki blenduję z jogurtem, ok. 5 łyżkami kaszy i kilkoma łyżkami syropu z bzu. Syrop jest słodki, dlatego nie ma potrzeby dodawania do musu innego słodzidła (przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu -->  syrop z bzu). Truskawkowy mus wykładam na kaszę, na to słodkie żółte maliny i malinojeżyny. Dekoruję liśćmi mięty.


SMACZNEGO! :-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Wydaje się on łatwy w przyrządzeniu, a takie lubię najbardziej. Jeszcze ten syrop z kwiatów czarnego bzu, mniam. Akurat mam taki w domu, więc nie będzie problemów z przyrządzeniem. Muszę tylko dokupić resztę składników. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób, by zdrowo i smacznie wykorzystać owoce sezonowe. Ja mam teraz wysyp jeżyn i w ten sposób zmodyfikuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!