Przepyszny, sycący i przede wszystkim zdrowy deser z dodatkiem świeżych owoców i kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- ok. 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka truskawek
- 100 gr gęstego jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu
dodatkowo:
- świeże malinojeżyny i żółte maliny
- listki mięty
Ugotowaną zgodnie z instrukcją kaszę jaglaną daję na dno szklanki (ok. 2-3 łyżki). Truskawki blenduję z jogurtem, ok. 5 łyżkami kaszy i kilkoma łyżkami syropu z bzu. Syrop jest słodki, dlatego nie ma potrzeby dodawania do musu innego słodzidła (przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu --> syrop z bzu). Truskawkowy mus wykładam na kaszę, na to słodkie żółte maliny i malinojeżyny. Dekoruję liśćmi mięty.
SMACZNEGO! :-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Świetny przepis! Wydaje się on łatwy w przyrządzeniu, a takie lubię najbardziej. Jeszcze ten syrop z kwiatów czarnego bzu, mniam. Akurat mam taki w domu, więc nie będzie problemów z przyrządzeniem. Muszę tylko dokupić resztę składników. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób, by zdrowo i smacznie wykorzystać owoce sezonowe. Ja mam teraz wysyp jeżyn i w ten sposób zmodyfikuję ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Prawdziwe niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuń