Bajecznie proste ciasto z truskawkami - lekkie i puszyste. Przepyszne!
Biszkopt z owocami to zawsze dobre połączenie. Ja zwykle korzystam z jednego przepisu na biszkopt, który jest niezawodny - znajdziecie go w tym poście (link). Kiedy więc sezon na truskawki trwa, nie mogę nie wykorzystać ich w połączeniu z tym biszkoptem. Wychodzi puszyście i przepysznie - zapraszam zatem do wykonania!
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- ok. 200 gram drobno pokrojonych truskawek
- cukier puder do posypania
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Chwilę miksuję i wsypuję przesianą mąkę. Kiedy dodaję już mąkę, mieszam delikatnie na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie. Następnie wrzucam truskawki obsypane delikatnie mąką i lekko mieszam.
Ciasto wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier wykładam tylko na dno). Piekę ok. 40 minut w temp. 160 ' C (grzałki góra-dół). Po upieczeniu wyciągam ciasto i zrzucam je z formą z wysokości ok. 30 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Umieszczam z powrotem w wyłączonym piekarniku i studzę przy otwartych drzwiczkach.
Lekko wystudzone posypuję cukrem pudrem i zajadam z dziećmi ze smakiem ;-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ale ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń