19.12.2020

Pyszne pierniczki z orzechami

 Przepyszne pierniczki, które nie wymagają leżakowania i od razu są przyjemnie mięciutkie!




SKŁADNIKI:
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka miodu
- 4 jaja
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru 
- 2/3 szklanki piwa
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 garście orzechów włoskich

Ubijam mikserem masło, jaja i trochę cukru. Po jakimś czasie dodaję stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i  proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączam mikser i mieszam łyżką lub też od razu wyrabiam rękoma. Dodaję pozostałe składnik, tj. miód, piwo, połamane na kawałeczki orzechy oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypuję trochę mąki. Wyrabiam na gęstą masę i wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę (ciasto może też leżakować przez całą noc - jeszcze wówczas jeszcze bardziej plastyczne!). Wyciągam, rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm, wycinam foremkami wybrane kształty i piekę w temperaturze 180'C przez ok. 10 minut.
Pierniczki wychodzą miękkie, z delikatnym, orzechowym posmakiem - przepyszne!



SMACZNEGO! ;-) 




* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię pierniki. Pasuje mi także orzechowy posmak w ciastkach. Takiego połączenia jeszcze chyba nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam przepis! Przygotowałam w tym roku na święta i wyszły bardzo smaczne. Moim synom bardzo zasmakowały. Wcześniej korzystałam ze starego przepisu i trzeba było poczekać aż zmiękną. Tych pierniczków nie przygotowywać dużo wcześniej, bo są miękkie i można je od razu jeść. Dodałam przepis do notesu i na pewno będę go jeszcze wykorzystywać:-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!