21.12.2020

Drożdżowe paszteciki z kapustą

 Smaczne paszteciki z kapustą, idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam!



SKŁADNIKI:
nadzienie:
- 500 gr kapusty kiszonej (może być kupna lub ukiszona przez nas, jeśli taką posiadamy)
- 3 cebule
- sól, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej

Cebulę drobno kroję, smażę chwilkę na rozgrzanej patelni. Ukiszoną kapustę gotuję na wolnym ogniu ok. 30- 40 minut. Po ugotowaniu odcedzam starannie, jeszcze raz siekam, dodaję usmażoną cebulkę, bułkę tartą, solę i pieprzę. Odstawiam do wystudzenia.

ciasto drożdżowe:
rozczyn: 
- 25 gr drożdży 
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru

Składniki łączę ze sobą, przykrywam ściereczką i odstawiam na 7 - 10 minut, tj. do momentu, kiedy pojawią się delikatne pęcherzyki.
Po tym czasie dodaję:

- 500 gr mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajo
- 1 łyżka soli

Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5 godz. 
Następnie ciasto cienko rozwałkowuję, kroję na prostokąty, nakładam na każdy prostokąt porcję kapusty, zawijam i układam na blaszce. Po ok. 15 minutach smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka i wkładam do rozgrzanego pieca.
Piekę 15 - 20 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół.).



SMACZNEGO! ;-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)



2 komentarze:

  1. Wyszły równie piękne i smaczne.Tylko niektóre przywarły do papieru, warto go wysmarować tłuszczem. Przepis polecam.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!