Smaczne paszteciki z kapustą, idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
nadzienie:
- 500 gr kapusty kiszonej (może być kupna lub ukiszona przez nas, jeśli taką posiadamy)
- 3 cebule
- sól, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
Cebulę drobno kroję, smażę chwilkę na rozgrzanej patelni. Ukiszoną kapustę gotuję na wolnym ogniu ok. 30- 40 minut. Po ugotowaniu odcedzam starannie, jeszcze raz siekam, dodaję usmażoną cebulkę, bułkę tartą, solę i pieprzę. Odstawiam do wystudzenia.
ciasto drożdżowe:
rozczyn:
- 25 gr drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
Składniki łączę ze sobą, przykrywam ściereczką i odstawiam na 7 - 10 minut, tj. do momentu, kiedy pojawią się delikatne pęcherzyki.
Po tym czasie dodaję:
- 500 gr mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajo
- 1 łyżka soli
Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5 godz.
Następnie ciasto cienko rozwałkowuję, kroję na prostokąty, nakładam na każdy prostokąt porcję kapusty, zawijam i układam na blaszce. Po ok. 15 minutach smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka i wkładam do rozgrzanego pieca.
Piekę 15 - 20 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół.).
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Uwielbiam takie paszteciki ;)
OdpowiedzUsuńWyszły równie piękne i smaczne.Tylko niektóre przywarły do papieru, warto go wysmarować tłuszczem. Przepis polecam.
OdpowiedzUsuń