Puszyste i pachnące, najlepsze ze szklanką ciepłego mleka :-)
![Pyszne ciasto drożdżowe](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnZGzEwE_tZZGMyVkKapXcWJ0oRc-lysKow_PNORTssGF5HlH178IP4EakY7CfWQjKW_PVYSvdebtBysYojiHdX4BzdjzWxdH3zu7GEVtZs4yzAmWB4aYK323i6s5GP5yEKHSlTQGRH-I/s640/IMG_1924+%25281%2529.jpg)
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/4 kostki roztopionego masła
- 4 łyżki drobnego cukru
dodatkowo:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/4 kostki roztopionego masła
- 4 łyżki drobnego cukru
dodatkowo:
- ok. 1/3 słoiczka dowolnego dżemu
- 1 białko do posmarowania ciasta przed wyłożeniem dżemu
- 1 białko do posmarowania ciasta przed wyłożeniem dżemu
- cukier puder
kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
Przygotowuję rozczyn: łączę ze sobą drożdże, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 5-7 minut, aż pojawią się drobne pęcherzyki. Następnie dodaję mąkę, 2 jaja, 1 żółtko, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i wystudzone masło i cukier. Dokładnie wyrabiam, napowietrzając ciasto, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę - łączę ze sobą mąkę, masło, cukier i płatki owsiane, tworząc kulę, którą następnie chłodzę w lodówce.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę i pozwalam urosnąć mu jeszcze przez ok. 30 minut. Następnie smaruję ciasto białkiem, robię kleksy z wybranego dżemu i posypuję kruszonką. Czekam jeszcze ok. 20 minut, następnie piekę w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół) przez ok. 55 minut. Lekko przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
![Pyszne ciasto drożdżowe](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjM6dbEY9DdghOVWmUt9PF0EAHQpHLfoFilrnbfh1Tr6ZV3y2k-dv6KR9MJgLmP7nnsYP4zzfTv11hd0PD2SPjGzJUiueujGsqh-c7rRmmL6ukzYYE0MlqOKqDKxbzC5jBunQHgG2FzZCI/s640/IMG_1925+%25281%2529.jpg)
![Pyszne ciasto drożdżowe](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSm_CcYptvt53YoQop18thuyoD0ilHxFKVtxUFh82tM8AnkI5z6mQq-STOIjkixa782S7YjikAj3pv1Se0M6l7g2MO6UFOaf0adhJbL5Xw76iX2iANOAu7JWCvUzEPBVNtEmKBiP9QZeI/s640/IMG_1926+%25281%2529.jpg)
SMACZNEGO! :-)
![Pyszne ciasto drożdżowe](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFo8IttZISgNc3sbsNZAEZd8xObkU0nT7QSqIlxaIPwEX39C83zYYKVKrvsEKdRcvM9dGBrnKFZC6O0kjzeR8PnsVvUVxgCycMH_XvsAM4ypQWxj8SL3XkKn-eE1jcH0Q0U74BBFoYCSY/s640/IMG_1929+%25281%2529.jpg)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ostatnio częściej piekę i ....zaglądam do Twoich przepisów, więc może i z tego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJaka jest wielkość blachy?
OdpowiedzUsuń