09.03.2020

Pyszne ciasto drożdżowe

Puszyste i pachnące, najlepsze ze szklanką ciepłego mleka :-) 


SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/4 kostki roztopionego masła
- 4 łyżki drobnego cukru

dodatkowo:
- ok. 1/3 słoiczka dowolnego dżemu
- 1 białko do posmarowania ciasta przed wyłożeniem dżemu
- cukier puder

kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków owsianych

Przygotowuję rozczyn: łączę ze sobą drożdże, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 5-7 minut, aż pojawią się drobne pęcherzyki. Następnie dodaję mąkę, 2 jaja, 1 żółtko, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i wystudzone masło i cukier. Dokładnie wyrabiam, napowietrzając ciasto, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.

W tym czasie przygotowuję kruszonkę - łączę ze sobą mąkę, masło, cukier i płatki owsiane, tworząc kulę, którą następnie chłodzę w lodówce.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę i pozwalam urosnąć mu jeszcze przez ok. 30 minut. Następnie smaruję ciasto białkiem, robię kleksy z wybranego dżemu i posypuję kruszonką. Czekam jeszcze ok. 20 minut, następnie piekę w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół) przez ok. 55 minut. Lekko przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.



SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

3 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!