Przepyszny, wilgotny, aromatyczny murzynek z dodatkiem kawy - zapraszam serdecznie do wypróbowania!

Obok murzynka z maślanką, którego przepis podawałam Wam w tym linku, to ciasto wykonywane jest u nas równie często. Wprost rozpływa się w ustach!
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wystudzonej kawy (bez fusów)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 garście pokruszonej czekolady (wykorzystuję czekoladowe Jajka Wielkanocne lub czekoladowe Mikołaje)
- cukier puder do posypania
W dużym naczyniu łączę ze sobą jajka, olej, mleko, kawę, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodaję pozostałe składniki, tj. mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz rozkruszoną czekoladę. Chwilę mieszam, przelewam ciasto na blachę (piekę w tortownicy o średnicy 24 cm) i piekę ok. 45 minut w temp. 170 ' C (góra/ dół).

SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Zrobiłam....!!!!!!! pyszne....świetne ciasto !!!!!!
OdpowiedzUsuńZamiast naparu z kawy dodałam 3 łyżki kawy i szklankę wody.
Mąki dałam pszenna i lnianą (poł na poł)
Super wyszło a ja zadowolona ;)
Serdecznie pozdrawiam
Bardzo się ciesze, że ciasto smakowało! Pozdrawiam serdecznie!
Usuń