Prosty i pyszny tort z brzoskwiniami - zapraszam serdecznie!
![Prosty i pyszny tort brzoskwiniowy tort z brzoskwiniami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0hYu7_cSV0eb2FUE0rDcmCavoYBsPcoIISMmH8JKQMlmj_ha5j0AppxB2KknaMnUjeQpj57LG1X-5xf-PFkIKhbNgMzGbt6ci5l_a8-8XoU-JIhXkG6qzYjioWDQ_sV4TlCst_sPVkBE/s640/IMG_1722+%25281%2529.jpg)
SKŁADNIKI:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklaki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
masa (przełożenie tortu):
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 gr)
- 2 x śmietanka 30 % (2 x 200 gr)
- 1/2 szklanki cukru
- drobno pokrojone brzoskwinie z 1 puszki
dekoracja:
- brzoskwinie z 1 puszki pokrojone wzdłuż *- 2 x śmietanka 30 % (2 x 200 gr)
- 1/4 szklanki cukru
dodatkowo:
- 1 szklanka syropu z brzoskwiń + 1/4 szklanka wódki do nasączania biszkoptu
- 2 łyżki galaretki brzoskwiniowej rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
* w sumie do całego wypieku używam 2 puszki brzoskwiń
Piekę biszkopt - dokładne przygotowanie biszkoptu opisałam w tym poście. Jest niezawodny i zawsze się udaje!
Chłodny biszkopt przekrawam na 3 warstwy. Każdą z warstw nasączam syropem brzoskwiniowym z dodatkiem wódki.
Przygotowuję masę - miksuję dobrze schłodzoną śmietankę, stopniowo dodaję cukier, na końcu łączę z mascarpone.
Na dolną warstwę biszkoptu wykładam połowę masy, na to połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń, następnie kolejna warstwa biszkoptu, pozostałość masy i reszta pokrojonych brzoskwiń. Przykrywam ostatnią, trzecią warstwą biszkoptu i chłodzę tort w lodówce. W tym czasie miksuję 2 śmietanki z cukrem (ewentualnie z dodatkiem fixu), a następnie dekoruję tort. Na końcu układam na środku brzoskwinie i polewam je tężejącą galaretką. Gotowy tort przechowuję w lodówce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPnSk_qwU2Oi9OZeAMwNm1JiSiL0hyphenhyphenffx4b86PRT9s212QUkLRxUeP-1AMVCCyL4IZ-P3gZAcHvPTEpgSKOsd15nwtrgf-nTVjC1NbCohZs6U0Q-YB0KQsX7bJ8d89bHDKjdUILJtv2IY/s640/IMG_1725.jpg)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
faktycznie nie jest trudny! Przepis na krem mam praktycznie taki sam :)
OdpowiedzUsuń