18.02.2020

Prosty i pyszny tort brzoskwiniowy

Prosty i pyszny tort z brzoskwiniami - zapraszam serdecznie!

tort z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklaki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

masa (przełożenie tortu):
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 gr)
- 2 x śmietanka 30 % (2 x 200 gr)
- 1/2 szklanki cukru
- drobno pokrojone brzoskwinie z 1 puszki

dekoracja:
- brzoskwinie z 1 puszki pokrojone wzdłuż *
- 2 x śmietanka 30 % (2 x 200 gr)
- 1/4 szklanki cukru

dodatkowo:
- 1 szklanka syropu z brzoskwiń + 1/4 szklanka wódki do nasączania biszkoptu
- 2 łyżki galaretki brzoskwiniowej rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody

* w sumie do całego wypieku używam 2 puszki brzoskwiń

Piekę biszkopt - dokładne przygotowanie biszkoptu opisałam w tym poście. Jest niezawodny i zawsze się udaje!
Chłodny biszkopt przekrawam na 3 warstwy. Każdą z warstw nasączam syropem brzoskwiniowym z dodatkiem wódki. 

Przygotowuję masę - miksuję dobrze schłodzoną śmietankę, stopniowo dodaję cukier, na końcu łączę z mascarpone. 

Na dolną warstwę biszkoptu wykładam połowę masy, na to połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń, następnie kolejna warstwa biszkoptu, pozostałość masy i reszta pokrojonych brzoskwiń. Przykrywam ostatnią, trzecią warstwą biszkoptu i chłodzę tort w lodówce. W tym czasie miksuję 2 śmietanki z cukrem (ewentualnie z dodatkiem fixu), a następnie dekoruję tort. Na końcu układam na środku brzoskwinie i polewam je tężejącą galaretką. Gotowy tort przechowuję w lodówce.


SMACZNEGO! :-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

1 komentarz:

  1. faktycznie nie jest trudny! Przepis na krem mam praktycznie taki sam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!