2.08.2019

Ciasto z kajmakową masą - pyszne ciasto biszkoptowe z kajmakiem i bitą śmietaną

Pyszne ciasto biszkoptowe z kajmakiem i bitą śmietaną - zapraszam serdecznie na słodką rozpustę!

Ciasto z kajmakiem i bitą śmietaną

SKŁADNIKI:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki białego cukru 
- 3/4 szklanki mąki pszennej 
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

masa karpatkowa:
- 500 ml mleka 
- 1 budyń śmietankowy 
- 12 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru


bita śmietana:
- 1 kubeczek śmietanki 30 %
- 1/3 szklanki drobnego cukru

dodatkowo:
- 2-3 puszki masy kajmakowej
- migdały posypane cukrem, uprażone na patelni

Przygotowuję masę karpatkową: 
Mleko zagotowuję z budyniem. Miękkie masło i cukier dodaję do lekko ostudzonego budyniu. Dokładnie i energicznie całość mieszam, następnie schładzam w lodówce. 

Przygotowuję bitą śmietanę:
Dobrze słodzoną śmietankę miksuję z cukrem do momentu, aż stanie się sztywna. Ewentualnie można dodać Śmietan Fix. Chłodzę w lodówce.

Piekę biszkopt. 
Dokładne jego przygotowanie opisałam w tym poście - biszkopt jest rewelacyjny, puszysty i zawsze wychodzi. Dobrze wystudzony przekrawam na pół i dobrze nasączam delikatną herbatą z łyżeczką cukru i sokiem z cytryny.

Warstwy ciasta układam następująco:

Połowa biszkoptu - masa kajmakowa posypana migdałami - masa karpatkowa - biszkopt -  masa kajmakowa - bita śmietana - migdały uprażone z cukrem

Ciasto przechowuję w lodówce.

biszkoptowe z kajmakiem

biszkoptowe ciasto z bitą śmietaną i kajmakiem

SMACZNEGO! :-) 

Ciasto z kajmakiem

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


9 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!