Pyszne ciasto biszkoptowe z kajmakiem i bitą śmietaną - zapraszam serdecznie na słodką rozpustę!

SKŁADNIKI:
biszkopt:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 12 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
bita śmietana:
- 1 kubeczek śmietanki 30 %
- 1/3 szklanki drobnego cukru
dodatkowo:
- 2-3 puszki masy kajmakowej
- migdały posypane cukrem, uprażone na patelni
Przygotowuję masę karpatkową:
Mleko zagotowuję z budyniem. Miękkie masło i cukier dodaję do lekko ostudzonego budyniu. Dokładnie i energicznie całość mieszam, następnie schładzam w lodówce.
Przygotowuję bitą śmietanę:
Dobrze słodzoną śmietankę miksuję z cukrem do momentu, aż stanie się sztywna. Ewentualnie można dodać Śmietan Fix. Chłodzę w lodówce.
Piekę biszkopt.
Dokładne jego przygotowanie opisałam w tym poście - biszkopt jest rewelacyjny, puszysty i zawsze wychodzi. Dobrze wystudzony przekrawam na pół i dobrze nasączam delikatną herbatą z łyżeczką cukru i sokiem z cytryny.
Warstwy ciasta układam następująco:
Połowa biszkoptu - masa kajmakowa posypana migdałami - masa karpatkowa - biszkopt - masa kajmakowa - bita śmietana - migdały uprażone z cukrem
Ciasto przechowuję w lodówce.
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki białego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
masa karpatkowa:- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 12 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
bita śmietana:
- 1 kubeczek śmietanki 30 %
- 1/3 szklanki drobnego cukru
dodatkowo:
- 2-3 puszki masy kajmakowej
- migdały posypane cukrem, uprażone na patelni
Przygotowuję masę karpatkową:
Mleko zagotowuję z budyniem. Miękkie masło i cukier dodaję do lekko ostudzonego budyniu. Dokładnie i energicznie całość mieszam, następnie schładzam w lodówce.
Przygotowuję bitą śmietanę:
Dobrze słodzoną śmietankę miksuję z cukrem do momentu, aż stanie się sztywna. Ewentualnie można dodać Śmietan Fix. Chłodzę w lodówce.
Piekę biszkopt.
Dokładne jego przygotowanie opisałam w tym poście - biszkopt jest rewelacyjny, puszysty i zawsze wychodzi. Dobrze wystudzony przekrawam na pół i dobrze nasączam delikatną herbatą z łyżeczką cukru i sokiem z cytryny.
Warstwy ciasta układam następująco:
Połowa biszkoptu - masa kajmakowa posypana migdałami - masa karpatkowa - biszkopt - masa kajmakowa - bita śmietana - migdały uprażone z cukrem
Ciasto przechowuję w lodówce.


SMACZNEGO! :-)

* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńSmakuje na pewno obłędnie. Kradnę przepis i wykorzystuję go już jutro :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie <3
OdpowiedzUsuńWydaje się proste i wygląda smakowicie. Pożyczam przepis :)
OdpowiedzUsuńJedyne co to nie przepadam za kruchym ciastem :(
OdpowiedzUsuńmniam zjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Gdybyś mieszkała bliżej wbiłabym się na kawkę :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze, zdecydowanie używam tego przepisu
OdpowiedzUsuńA test comment
OdpowiedzUsuń