07.06.2019

Szarlotka sypana (prosty jabłecznik sypany)

Delikatne ciasto, wprost rozpływające się w ustach jabłka - zapraszam na pyszną szarlotkę!

jabłecznik

SKŁADNIKI:
składniki sypkie:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy mannej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa:
- 1,8 kg jabłek
- cynamon

do wyłożenia na wierzch:
- 200 gram zimnego masła posypanego cukrem
- cukier puder do posypania upieczonego już ciasta

Łączę ze sobą wszystkie suche składniki. Dzielę na 3 części. Jabłka ścieram na tarce, posypuję cynamonem. Na spód blaszki wysmarowanej masłem wykładam pierwszą część sypkich składników, na to część jabłek, znowu sypkie, znów jabłka - na przemian, aż do skończenia się składników.
Ostatnią warstwą mają być sypkie składniki, na nie ścieramy zimne masło, posypujemy cukrem i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 ' C (góra dół). Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

jabłecznik

SMACZNEGO! ;-)

 * * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!