Delikatne ciasto, wprost rozpływające się w ustach jabłka - zapraszam na pyszną szarlotkę!
![Szarlotka sypana (prosty jabłecznik sypany) jabłecznik](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1TtuHKVspIEBChHn0GLXHGmmaBYtX0m_6la2A2abT9sTGrvgCUBr0-c3ESvPkO1kCwHc69GWnZoN1QRo3sTB7kEalpwtIRE8hcNX1OdkfV3qiuKyOoojL7XTtVMH6kTOtQijXvpgYkB0/s640/IMG_7427+%25282%2529.jpg)
SKŁADNIKI:
składniki sypkie:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy mannej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
- 1,8 kg jabłek
- cynamon
do wyłożenia na wierzch:
- 200 gram zimnego masła posypanego cukrem
- cukier puder do posypania upieczonego już ciasta
Łączę ze sobą wszystkie suche składniki. Dzielę na 3 części. Jabłka ścieram na tarce, posypuję cynamonem. Na spód blaszki wysmarowanej masłem wykładam pierwszą część sypkich składników, na to część jabłek, znowu sypkie, znów jabłka - na przemian, aż do skończenia się składników.
Ostatnią warstwą mają być sypkie składniki, na nie ścieramy zimne masło, posypujemy cukrem i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 ' C (góra dół). Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
![Szarlotka sypana (prosty jabłecznik sypany) jabłecznik](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgl7JPQt7EtfPoqmIOyVhOjfgzOT-rxDB7kNQRu32sIOXPIltR4gpYHV9sglqiNRWw7XI-i5gvPNavhl94suBJdVKNg1aLL2ANhWeSg9_RIBTWZtoFMk2JOAGyvNiGREdZOm1uMtVGowa4/s640/IMG_7428+%25281%2529.jpg)
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!