27.06.2019

Proste ciasto z bezą i porzeczkami

Pyszne ciasto z delikatną bezą przełamaną kwaskowatą porzeczką - idealny smak! 

kruche z bezą

SKŁADNIKI:

ciasto kruche:
- 180 gram mąki pszennej tortowej
- 100 gram masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody

masa budyniowa:
- prosty, domowy budyń waniliowy (przepis znajdziecie w tym poście), ostatecznie może być również budyń kupny waniliowy lub śmietankowy

beza:
- 4 białka
- 200 gram cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowuję kruche ciasto: łączę ze sobą wszystkie składniki, szybko wyrabiając ciasto, które następnie chłodzę w lodówce ok. 30 - 40 minut. Po tym czasie wykładam nim blachę i piekę ok. 35 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół). 
Przygotowuję budyń, który jeszcze ciepły wykładam na chłodne ciasto. Na budyń wykładam czerwoną porzeczkę - cały budyń ma być nią pokryty.
Przygotowuję bezę: do szklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się ze sobą, stopniowo, małymi partiami dodaję cukier. Po koniec, kiedy piana jest już ubita na sztywno, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Pianę wykładam na budyń pokryty porzeczkami, piekę całość w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół). Ciasto idealne jest następnego dnia po schłodzeniu w lodówce!

kruche z bezą

kruche z bezą

kruche z bezą

kruche z bezą

SMACZNEGO! :-) 

kruche z bezą

 * * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam beze. Z pysznymi dodatkami smakuje jeszcze lepiej. Porzeczka chyba fantastycznie przełamuje jej słodki smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezy nie lubię jakoś szczególnie ale może spróbuje zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak beza, kiedyś się przekonałam i często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z bezą, a porzeczka to fajny dodatek. :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!