Pyszne ciasto z delikatną bezą przełamaną kwaskowatą porzeczką - idealny smak!
SKŁADNIKI:
ciasto kruche:
- 180 gram mąki pszennej tortowej
- 100 gram masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
masa budyniowa:
- prosty, domowy budyń waniliowy (przepis znajdziecie w tym poście), ostatecznie może być również budyń kupny waniliowy lub śmietankowy
beza:
- 4 białka
- 200 gram cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowuję kruche ciasto: łączę ze sobą wszystkie składniki, szybko wyrabiając ciasto, które następnie chłodzę w lodówce ok. 30 - 40 minut. Po tym czasie wykładam nim blachę i piekę ok. 35 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół).
Przygotowuję budyń, który jeszcze ciepły wykładam na chłodne ciasto. Na budyń wykładam czerwoną porzeczkę - cały budyń ma być nią pokryty.
Przygotowuję bezę: do szklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się ze sobą, stopniowo, małymi partiami dodaję cukier. Po koniec, kiedy piana jest już ubita na sztywno, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Pianę wykładam na budyń pokryty porzeczkami, piekę całość w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół). Ciasto idealne jest następnego dnia po schłodzeniu w lodówce!
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Uwielbiam bezowe ciasto. Pychota.
OdpowiedzUsuńUwielbiam beze. Z pysznymi dodatkami smakuje jeszcze lepiej. Porzeczka chyba fantastycznie przełamuje jej słodki smak :)
OdpowiedzUsuńBezy nie lubię jakoś szczególnie ale może spróbuje zrobić ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak beza, kiedyś się przekonałam i często je robię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z bezą, a porzeczka to fajny dodatek. :)
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńBeza to najtrudniejszy wypiek, ale chyba się podejmę :D
OdpowiedzUsuńPyszne i proste w przygotowaniu! Super
OdpowiedzUsuń