21.05.2019

Bananowe pancakes z miodem i orzechami

Pyszne, niezwykle puszyste placuszki idealne na szybki i smakowity podwieczorek czy też smaczne śniadanie - zapraszam!

placuszki bananowe

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1 duży, mocno dojrzały banan
- 1 łyżka oleju do ciasta + olej do smażenia

W naczyniu łączę ze sobą dokładnie wszystkie składniki, na koniec dodając rozdrobnionego banana. Jeśli chcemy mieć pewność, że wszystko będzie idealnie połączone, można masę przez chwilę zblendować. Formuję łyżką malutkie placuszki i smażę na patelni z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Gotowe placuszki polewam miodem i posypuję ulubionymi orzechami.

placuszki bananowe

placuszki bananowe

SMACZNEGO! ;-)

placuszki bananowe

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

3 komentarze:

  1. Niestety nie lubię przetworzonych bananów, zdecydowanie wole je jako świezy owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, puszyste a przy tym delikatne! ale taka porcja to pewnie na kilka osób.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!