Przepyszne ciasto kruche z budyniem, delikatną bezową pianką i kruszonką - zapraszam do wykonania!
SKŁADNIKI:
ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 gram masła (ewentualnie margaryny do pieczenia)
- 3 żółtka
beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
masa budyniowa:
- 1 gotowy budyń waniliowy lub budyń domowy przygotowany samodzielnie
Przygotowuję ciasto:
W dużej misce łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło i żółtka. Szybko zagniatam ciasto i chłodzę w lodówce minimum 1 godz.
Przygotowuję budyń:
Najlepiej wykonać jest domowy budyń, ostatecznie może być kupny.
Przygotowuję budyń:
Najlepiej wykonać jest domowy budyń, ostatecznie może być kupny.
Przygotowuję bezę:
Białka ubijam z solą, kiedy powstanie już sztywna piana, dodaję stopniowo cukier. Na koniec dosypuję mąkę ziemniaczaną.
Na blachę wykładam połowę ciasta z lodówki. Podpiekam ok. 30 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół). Studzę. Na ciasto wykładam ciepły budyń, następnie pianę, na koniec wszystko posypuję resztą ciasta z lodówki, startego na tarce o grubych oczkach.
Całość piekę ok. 40 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół). Gotowe ciasto jest przepyszne! :-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Podczas przygotowywania ciasta niezawodny okazał się nasz nowy piekarnik Electrolux- ciasto rosło równiutko i wyszło dokładnie takie, jakie powinno wyjść ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, moje ulubione. Ostatnio próbowałam z margaryną bezmleczną, też wyszło dlatego może to być smaczna propozycja dla osób z alergią na nabiał.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń