Pyszne ciasto, nieskomplikowane w wykonaniu, idealne na smakowity podwieczorek!

ciasto kruche:
- 180 gram mąki pszennej tortowej
- 100 gram masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
masa budyniowa:
- prosty, domowy budyń waniliowy (przepis znajdziecie w tym poście), ostatecznie może być również budyń kupny
beza:
- 4 białka
- 200 gram cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowuję kruche ciasto: łączę ze sobą wszystkie składniki, szybko wyrabiając ciasto, które następnie chłodzę w lodówce ok. 30 - 40 minut. Po tym czasie wykładam nim blachę i piekę ok. 35 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół).
Przygotowuję budyń, który jeszcze ciepły wykładam na chłodne ciasto.
Przygotowuję bezę: do szklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się ze sobą, stopniowo, małymi partiami dodaję cukier. Po koniec, kiedy piana jest już ubita na sztywno, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Pianę wykładam na budyń, piekę całość w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół). Ciasto idealne jest następnego dnia po schłodzeniu w lodówce - masa świetnie się wtedy trzyma.



SMACZNEGO! ;-)

* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ale przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńW tym cieście najbardziej mi się podoba ta masa budyniowa :)
OdpowiedzUsuńjaaa, ale bym sobie pojadła
OdpowiedzUsuńNie widzę przepisu na bydyń.
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńGram, nie gram - GRAMÓW !!! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezę, ale nigdy mi nie wyszła. Chyba jestem zbyt niecierpliwa. Z Twoim przepisem chyba spróbuję jescze raz😊
OdpowiedzUsuń