13.02.2019

Proste ciasto z bezą

Pyszne ciasto, nieskomplikowane w wykonaniu, idealne na smakowity podwieczorek!

kruche ciasto z bezą
SKŁADNIKI:
ciasto kruche:
- 180 gram mąki pszennej tortowej
- 100 gram masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody

masa budyniowa:
- prosty, domowy budyń waniliowy (przepis znajdziecie w tym poście), ostatecznie może być również budyń kupny

beza:
- 4 białka
- 200 gram cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowuję kruche ciasto: łączę ze sobą wszystkie składniki, szybko wyrabiając ciasto, które następnie chłodzę w lodówce ok. 30 - 40 minut. Po tym czasie wykładam nim blachę i piekę ok. 35 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół). 
Przygotowuję budyń, który jeszcze ciepły wykładam na chłodne ciasto.
Przygotowuję bezę: do szklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się ze sobą, stopniowo, małymi partiami dodaję cukier. Po koniec, kiedy piana jest już ubita na sztywno, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Pianę wykładam na budyń, piekę całość w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół). Ciasto idealne jest następnego dnia po schłodzeniu w lodówce - masa świetnie się wtedy trzyma.

kruche ciasto z bezą

kruche z bezą

kruche z bezą

SMACZNEGO! ;-)

kruche ciasto z bezą

 * * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)






9 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!