20.01.2019

Puszyste rogaliki drożdżowe z dżemem i lukrem

Pyszne, mięciutkie drożdżowe wypieki - zapraszam do wypróbowania!

rogaliki z dżemem i lukrem
SKŁADNIKI:
rozczyn:
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2,5 dkg świeżych drożdży 
- 2 płaskie łyżeczki cukru (użyłam cukru trzcinowego)

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 kostki roztopionego masła 

nadzienie:

lukier:
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny

rogaliki z dżemem i lukrem.


Przygotowuję rozczyn- mieszam mleko z drożdżami i cukrem, zakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmuje to ok. 5-7 minut. Uważam, żeby rozczyn nie przekipiał, tj. jak podwoi objętość to jest dobrze.

Do rozczynu dodaję 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (przykrywam ściereczką).

Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję na kształt koła, kroję w trójkąty (tak jak dzieli się okrągłą pizzę), przy podstawie trójkąta nakładam dowolne powidła, formuję rogaliki. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę.

Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut.

Po wyciągnięciu i lekkim ostudzeniu polewam lukrem i posypuję kawałkami migdałów.

rogaliki z dżemem i lukrem.

SMACZNEGO! ;-)

* * * 

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

5 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!