04.01.2019

Muffinki buraczano - marchewkowe

Babeczki są tak apetyczne, że jedząc je nikt nie odgadnie, że ich głównymi składnikami są starta marchewka i starty burak. 


SKŁADNIKI:
- 150 gram surowych, drobno startych buraków
- 100 gram drobno startej marchewki
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 120 gram mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 gram startej gorzkiej czekolady
- 4 łyżki ksylitolu
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- garść rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny

Jajka z dodatkiem słodzidła miksuję na gładki puch. Do masy dodaję mąkę owsianą, rodzynki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i delikatnie mieszam szpatułką. Dodaję starte warzywa, mąkę kokosową, czekoladę, tłuszcz i sok z cytryny i ponownie mieszam.
Napełniam foremki na muffinki, piekę ok. 45- 50 minut w temp. 170'C (grzałki góra/dół).


SMACZNEGO! ;-)



Przepis pochodzi z książki "Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie" Agnieszki Nitsu Wydawnictwa Bis

* * * 

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować moją stronę Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

4 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!