29.12.2018

Fasolowa pijana śliwka w czekoladzie - wersja dietetyczna

Świetna wersja ciasta pijana śliwka - świetna, bowiem wersja ta jest zdrowa, a smak rewelacyjny - ciasto można jeść do woli bez najmniejszych wyrzutów sumienia!

 
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 20 gram mąki kokosowej
- 30 gram kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki erytrolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu 240 gram)

Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub czekolady mlecznej bez cukru
- 3 łyżki mleka

Dodatkowo:
- 150 gram suszonych śliwek
- czerwone wino wytrawne

Śliwki zalewam winem i odstawiam na noc. Białka ze szczyptą soli i soku z cytryny ubijam na sztywną pianę. Żółtka z erytrolem miksuję na puch, dodaję odsączoną fasolę i blenderuję. Dodaję mleko, kakao, mąkę, proszek do pieczenia i miksuję. Do masy dodaję ubitą pianę i dokładnie mieszam. 
Śliwki odsączam z wina i kroję na mniejsze kawałki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę i delikatnie wciskam z nią śliwki. 
Piekę ok. 30 minut w temp. 180"C (grzałki góra/dół).
Przestudzone ciasto polewam polewam czekoladową i chłodzę w lodówce ok. 30 minut.


SMACZNEGO! ;-)

Przepis pochodzi z książki "Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie" Agnieszki Nitsu Wydawnictwa Bis

* * * 

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować moją stronę Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

6 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!