SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju (użyłam arachidowego - muffinki pięknie pachną!)
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru naturalnego
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 dowolny dżem - u mnie z dżem czerwonej porzeczki
Jaja, cukier i cukier waniliowy miksuję na gładką masę. Następnie dolewam kefir, wsypuję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej i miksuję na najwolniejszych obrotach.
Do foremek nakładam łyżkę masy, na to łyżeczkę dżemu, następnie znowu masę. Posypuję startą czekoladą. Piekę 35 minut w temp. 180'C (grzałki góra-dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Jak one smacznie wyglądają :) pięknie wyrosły.
OdpowiedzUsuńDo kawy w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńIle muffinek wyjdzie z tych proporcji?
OdpowiedzUsuńPrzepyszności!
OdpowiedzUsuńSa po prostu wzorcowe!!! Może tajemnica tkwi w tym kefirze? :)
OdpowiedzUsuńSzybki przepis i jaki smaczny!
OdpowiedzUsuńMuszę je wypróbować - świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuń