11.10.2018

Najprostszy mus z dyni; dyniowy mus

Niezwykle prosty w wykonaniu, pyszny i aromatyczny mus z dyni.


Mus świetnie smakuje np. z jaglanką, idealny jest jako dodatek do owsianki, dobrze sprawdza się jako składnik ciast, muffinek i wszelkich deserów. Ja wykorzystuję go np. do przygotowywania tych muffinek (jest tu w wersji z jabłkiem).
Jak go więc przygotowuję?

SKŁADNIKI:
- 1 dynia
- cynamon
- 1 mały cukier waniliowy

Dynię obieram, oczyszczam z pestek, kroję na mniejsze kawałeczki i umieszczam w garnku. Posypuję cynamonem (ilość wg uznania i własnych preferencji) i cukrem waniliowym i duszę na wolnym ogniu do miękkości. Następnie blenduję na gładką masę i gorący mus przekładam do wyparzonych słoików. Słoiki stawiam do góry dniem, aż będą chłodne. 
Robiąc mus można urozmaicić go o jabłka czy też marchewkę.


SMACZNEGO! ;-) 

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

12 komentarzy:

  1. Blender mi sie spalił jade jutro po nowy dynia czeka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spodziewam się, że na dniach dostanę sporą ilość dyni, zatem chętnie pomysł na mus wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ma piękny kolor. Nigdy nie robiłam przetworów z dyni. Może się skusze jak upoluję jakieś okazy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dyni nie lubię, ale pomysł podsunę teściowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas z dyni robimy masę rzeczy. Sernik dyniowy, placji, zupę. Uwielbiamy też dekoracje z niej na schodach

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam w tym roku całą masę dyni. Chyba muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki prosty przepis, a do tylu różnych rzeczy można ten mus potem wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też robię takie musy do słoików! uwielbiam wszystko co dyniowe! :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!