Niezwykle prosty w wykonaniu, pyszny i aromatyczny mus z dyni.
Mus świetnie smakuje np. z jaglanką, idealny jest jako dodatek do owsianki, dobrze sprawdza się jako składnik ciast, muffinek i wszelkich deserów. Ja wykorzystuję go np. do przygotowywania tych muffinek (jest tu w wersji z jabłkiem).
Jak go więc przygotowuję?
SKŁADNIKI:
- 1 dynia
- cynamon
- 1 mały cukier waniliowy
Dynię obieram, oczyszczam z pestek, kroję na mniejsze kawałeczki i umieszczam w garnku. Posypuję cynamonem (ilość wg uznania i własnych preferencji) i cukrem waniliowym i duszę na wolnym ogniu do miękkości. Następnie blenduję na gładką masę i gorący mus przekładam do wyparzonych słoików. Słoiki stawiam do góry dniem, aż będą chłodne.
Robiąc mus można urozmaicić go o jabłka czy też marchewkę.
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Blender mi sie spalił jade jutro po nowy dynia czeka.
OdpowiedzUsuńSpodziewam się, że na dniach dostanę sporą ilość dyni, zatem chętnie pomysł na mus wykorzystam. :)
OdpowiedzUsuńAle ma piękny kolor. Nigdy nie robiłam przetworów z dyni. Może się skusze jak upoluję jakieś okazy ;)
OdpowiedzUsuńJa dyni nie lubię, ale pomysł podsunę teściowej :)
OdpowiedzUsuńU nas z dyni robimy masę rzeczy. Sernik dyniowy, placji, zupę. Uwielbiamy też dekoracje z niej na schodach
OdpowiedzUsuńBo takie najprostsze są najlepsze.
OdpowiedzUsuńMam w tym roku całą masę dyni. Chyba muszę spróbować
OdpowiedzUsuńTaki prosty przepis, a do tylu różnych rzeczy można ten mus potem wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńMoże w końcu spróbuje dynie 😀
OdpowiedzUsuńZ dynią jakoś mi nie po drodze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny musik :D
OdpowiedzUsuńteż robię takie musy do słoików! uwielbiam wszystko co dyniowe! :)
OdpowiedzUsuń