Na jesiennym stole nie może zabraknąć pysznej, aromatycznej szarlotki! Zapraszam do wypieków!
SKŁADNIKI:
- 4 duże jabłka
- 1 mały słoiczek dowolnego dżemu (u mnie dżem śliwkowy z renklod)
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cynamon do posypania jabłek
- 3/4 kostki masła
Mieszam ze sobą mąkę, bułkę tartą, cukier, cukier waniliowy. Powstałą mieszankę dzielę na dwie równe części. Jedną z nich wysypuję na dno okrągłej blachy tortowej i równomiernie rozprowadzam. Na niej równomiernie układam pokrojone w drobne plastry jabłka. Całość oprószam cynamonem. Na to wykładam dżem - albo równomiernie rozprowadzam, albo robię dżemowe kleksy. Następnie wysypuję drugą część mieszanki i na niej układam plastry masła.
Piekę ok. 45 minut w temp. 185 ' C (grzałki góra/dół).
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Mniam,wygląda bardzo pysznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A dzem do czego? Jesrt w przepisie
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi! Już dopisałam w przepisie.
UsuńA dzem do czego? Jesrt w przepisie
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, lubię ciasta z jabłkami :) Chętnie zrobię takie ciasto, może mi się uda ;)
OdpowiedzUsuńhmmm nie ma żadnych jajek? mąka + tarta bułka i oba cukry to będzie sypkie, tylko to na dno?
OdpowiedzUsuńSzarlotka u nas szybko znika :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm pyszności!
OdpowiedzUsuńszarlotki nigdy nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńNie lubię ;) żadnych ciast z owocami.
OdpowiedzUsuńMnnniam.... Dzięki za przepis, właśnie szukałam czegoś takiego, bo mam trochę jabłek i nie wiedziałam co z nich zrobić.
OdpowiedzUsuńA! Somat kapsułki też używam do zmywarki ;)
UsuńWygląda apetycznie! Nie jestem łakomczuchem, ale to jedno z moich ulubionych ciast :D
OdpowiedzUsuń