12.06.2018

Najprostsze ciasto z truskawkami

Biszkopt i owoce to zawsze dobre połączenie. Wystarczy tylko mieć dobry przepis na biszkopt, garść lub dwie ulubionych bądź też sezonowych owoców- i można się zajadać! 

truskawkowe ciasto

Ja zwykle korzystam z jednego przepisu na biszkopt, który jest niezawodny - znajdziecie go w tym poście (link). Kiedy więc sezon na truskawki trwa, nie mogę nie wykorzystać ich w połączeniu z tym biszkoptem. Wychodzi puszyście i przepysznie - zapraszam zatem do wykonania!

SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru

- ok. 200 gram drobno pokrojonych truskawek
- cukier puder do posypania

Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Chwilę miksuję i wsypuję przesianą mąkę. Kiedy dodaję już mąkę, mieszam delikatnie na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie. Następnie  wrzucam truskawki obsypane delikatnie mąką i lekko mieszam.
Ciasto wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier wykładam tylko na dno). Piekę ok. 40 minut w temp. 160 ' C (grzałki góra-dół). Po upieczeniu wyciągam ciasto i zrzucam je z formą z wysokości ok. 30 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Umieszczam z powrotem w wyłączonym piekarniku i studzę przy otwartych drzwiczkach. 
Lekko wystudzone posypuję cukrem pudrem i zajadam z dziećmi ze smakiem ;-)

truskawkowe ciasto

SMACZNEGO! :-) 

truskawkowe ciasto

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


14 komentarzy:

  1. Pewnie takie ciacho znika w mig 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak apetycznie wyglada ze mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie najprostsze ciasta są zazwyczaj najsmaczniejsze - i bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie najprostsze ciasta są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności. Już się biprę za jego pieczenie, a zamiast truskawek dodam maliny i jabłka. Mam nadzieję, że wyjdzie pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. takie wysokie bez proszku do pieczenia? chyba nie da się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy do biszkoptu nie daję proszku

      Usuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!