21.12.2017

Miodowe ciasto z orzechami (Miodownik, Orzechowiec)

Wyjątkowo smaczne ciasto, któremu nie można się wprost oprzeć ;-)

Ciasto najlepiej smakuje drugiego, a nawet trzeciego dnia po przygotowaniu. Zapraszam do wykonania!


SKŁADNIKI:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 120 gram masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao

masa:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 120 gram masła
- 2 jajka

- 1 mały słoik dżemu z czerwonej porzeczki

warstwa orzechowa:
- ok. 200 gram posiekanych orzechów włoskich
- 50 gram masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu z mniszka 


Przygotowuję warstwę orzechową:
Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut.

Przygotowuję ciasto:
Do dużego naczynia umieszczam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Dzielę na dwie części i do jednej dodaję kakao. Pierwszą część (z kakao) wykładam na blaszkę i piekę ok. 12 minut w temp. 180' C (grzałki góra-dół). Kiedy się upiecze, wykładam pozostałą część ciasta na blaszkę takiej samej wielkości (u mnie jest to po prostu ta sama blaszka ;-) ), a na ciasto warstwę orzechową. Także piekę ok. 12 minut w temp. 180 ' C.

Przygotowuję masę:
Jajka energicznie ubijam z cukrem na gładką masę, pod koniec dodaję mąkę. Masę wlewam cienkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuję przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa jest już trochę przestudzona, ale nadal ciepła, dodaję pokrojone masło. Całość energicznie mieszam, aż powstanie gładka, idealna masa.

Łączę wszystkie elementy:
Kolejność ma być następująca: blat kakaowy -  dżem z czerwonej porzeczki - masa - drugi blat z orzechami.

 

SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy. Desery wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam! Uwielbiam miodownik, ale szkoda że nie mam piekarnika bo przepis bym chętnie wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam wygląd już zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Uwielbiam miodowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Siedzę w pracy a burczenie słychać chyba w drugim końcu sali! Przepysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba kiedys jadłam takie coś, ale sama jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto, które bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem - i nadal je uwielbiam, mimo upływu lat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciacho. Wesołych Świąt, pysznych dań, cudownych prezentów, rodzinnej atmosfery i szczęśliwego Nowego Roku 😍

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedys wypróbuje ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam orzechowca - niesamowicie smakuje to ciasto! Muszę spróbować zrobić, ale dopiero po Nowym Roku, bo teraz słodkości mam zbyt dużo.

    Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. babcia moja robiła ciasto z miodem, było przesmaczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!