Szybkie w wykonaniu, niezwykle smaczne i puszyste w środku - zapraszam do wykonania!
SKŁADNIKI:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 230 g mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 duże łyżki tahini
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gram czekolady mlecznej
W misce lekko ubijam jaja, wlewam olej i dobrze łączę ze sobą. Dodaję mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, tahini, orzechy i rozgniecione na gładką masę banany. Całość łączę ze sobą, dodając pod koniec połamaną na kawałki czekoladę. Ciasto umieszczam w foremkach na muffinki, piekę ok. 20 minut w temp. ok. 190 ' C (grzałki góra-dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam naprawdę rozmaite fotki ;-)
Smacznie wygląda i przepysznie dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja przez Ciebie nie nadążę spalać kalorii na rolkach :)
OdpowiedzUsuńMuffinki wyglądają bardzo smakowicie i kusząco :) Zapisałam sobie Twój przepis i w wolnej chwili na pewno spróbuję je przygotować :) Jak tu schudnąć... :P
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie miałam przyjemności próbować. Czas na zakupy i pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe muffinki, z chęcią się częstuje :-)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis dla mojego syna uwielbia banany i czekoladę
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na marchewkowe babeczki ;)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że połączenie banan-czekolada kusi mnie od bardzo dawna.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak sprawdziłyby się u mnie.
Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. :)
Pozdrawiam cieplutko! :)
Smaczności! Jakie wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają te muffinki! :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Tak dawno nie robiłam muffinek. Tutaj chyba tylko zastąpiłabym olej słonecznikowy np. masłem klarowanym, i pewnie dodałabym pokrojoną czekoladę, ale poza tym bomba! :) Bardzo podoba mi się dodatek tahini, musi nadawać ciekawego smaku.
OdpowiedzUsuń