17.05.2017

Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem

Naleśniki te są cudownie aksamitne, przepyszne w smaku i znikają w oka mgnieniu! :-)



Naleśniki te przygotowuję głównie dla moich dzieci, stąd też podane poniżej proporcje przeznaczone są głównie dla maluchów, Jeśli chcemy usmażyć ich więcej, wystarczy zwiększyć ilość produktów. 

SKŁADNIKI: (porcja dla dwójki dzieci)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 niepełna szklanka mleka
- 2 łyżeczki syropu imbirowego
- szczypta soli (u mnie różowa himalajska)
- 1 duże jabłko
- cukier puder
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu (u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego)

W misce dokładnie łączę mąkę z mlekiem, olejem, solą, syropem z imbiru i roztrzepanym jajem. Kiedy ciasto jest już starannie wyrobione, odstawiam je na ok. 1-2 godz. do lodówki. 
Obieram jabłko, cieniutko kroję na plasterki, następnie delikatnie posypuję cukrem pudrem i polewam starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce. 
Kiedy upłynie już czas chłodzenia jabłka  i ciasta, na rozgrzanej patelni smażę naleśniki, kładąc na każdym z nich plasterki jabłka. Smażę z dwóch stron, aż się delikatnie zarumienią. 
Już na talerzu posypuję cukrem pudrem.




SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam naprawdę rozmaite fotki ;-)

7 komentarzy:

  1. Przepyszne! Przerobię tylko przepis na porcję dla dwóch osób- w tym jeden wygłodniały facet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Efekt końcowy- zachwycający. Aż mi ślinka cieknie, a dopiero jestem po śniadaniu.
    Buziaki, Mavselina (klik)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znając mnie i upodobania córki imbir zamieniłabym na cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy o nim nie słyszałam o imbirowych naleśnikach. Jednak bardzo lubię naleśnikowe inspiracje i coś czuję, że sprawdziłyby się u mnie wzorowo - smakowałyby na pewno.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne te Twoje przepisy. już żonie przesyłam. Przedwczoraj planowała robienie naleśników, więc może akurat się zainspiruje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mm..wspaniałe na drugie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Imbir plus jabłko to połączenie idealne
    . A naleśniki zawsze są super ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!