Naleśniki te są cudownie aksamitne, przepyszne w smaku i znikają w oka mgnieniu! :-)
Naleśniki te przygotowuję głównie dla moich dzieci, stąd też podane poniżej proporcje przeznaczone są głównie dla maluchów, Jeśli chcemy usmażyć ich więcej, wystarczy zwiększyć ilość produktów.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 niepełna szklanka mleka
- 2 łyżeczki syropu imbirowego
- szczypta soli (u mnie różowa himalajska)
- 1 duże jabłko
- cukier puder
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu (u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego)
W misce dokładnie łączę mąkę z mlekiem, olejem, solą, syropem z imbiru i roztrzepanym jajem. Kiedy ciasto jest już starannie wyrobione, odstawiam je na ok. 1-2 godz. do lodówki.
Obieram jabłko, cieniutko kroję na plasterki, następnie delikatnie posypuję cukrem pudrem i polewam starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce.
Kiedy upłynie już czas chłodzenia jabłka i ciasta, na rozgrzanej patelni smażę naleśniki, kładąc na każdym z nich plasterki jabłka. Smażę z dwóch stron, aż się delikatnie zarumienią.
Już na talerzu posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam naprawdę rozmaite fotki ;-)
Przepyszne! Przerobię tylko przepis na porcję dla dwóch osób- w tym jeden wygłodniały facet :)
OdpowiedzUsuńEfekt końcowy- zachwycający. Aż mi ślinka cieknie, a dopiero jestem po śniadaniu.
OdpowiedzUsuńBuziaki, Mavselina (klik)
Znając mnie i upodobania córki imbir zamieniłabym na cynamon :)
OdpowiedzUsuńNigdy o nim nie słyszałam o imbirowych naleśnikach. Jednak bardzo lubię naleśnikowe inspiracje i coś czuję, że sprawdziłyby się u mnie wzorowo - smakowałyby na pewno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
świetne te Twoje przepisy. już żonie przesyłam. Przedwczoraj planowała robienie naleśników, więc może akurat się zainspiruje:)
OdpowiedzUsuńMm..wspaniałe na drugie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńImbir plus jabłko to połączenie idealne
OdpowiedzUsuń. A naleśniki zawsze są super ;)