12.04.2017

Mazurek paryski z polewą czekoladową

Jak Święta Wielkanocne, to musi być i mazurek - zapraszam! :)

mazurek wielkanocny


Choć powiem szczerze, że mazurek nie zawsze obecny był na moim wielkanocnym stole. Ale od jakiegoś czasu jest już jego stałym elementem - zapraszam zatem do wykonania.

Ciasto kruche:
- 11 dag mąki
- 7 dag masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru 
- 1 jajo
- 1 łyżka mleka 

Ciasto maślane:
- 7 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 5 dag masła
- 2 jaja

Dodatkowo:
dżem z czerwonej porzeczki
- 1 tabliczka czekolady +1 łyżka mleka + 1 łyżka kakao
- orzechy włoskie
- kokos
- żurawina


Przygotowuję kruche ciasto:
Łączę ze sobą wszystkie składniki i powstałą kulę ciasta umieszczam w lodówce na minimum 1 godz.

Przygotowuję maślane ciasto:
Wszystkie elementy dokładnie łączę ze sobą.

Wybraną formę wykładam schłodzonym kruchym ciastem, na to daję dżem, następnie ciasto maślane. Piekę ok. 35 minut w temp. 170'C (termoobieg).
Chłodne ciasto polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem mleka i kakao. Gdy lekko stężeje, dekoruję.

mazurek wielkanocny

SMACZNEGO! :-)

mazurek wielkanocny


* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam rozmaite fotki ;-)

17 komentarzy:

  1. Te orzechy na wierzchu mnie przyciagają :) Nigdy jeszcze nie robiłam mazurka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za wspaniały mazurek! Super propozycja. Bardzo apetyczny. Lubię czekoladowe smaki. Przypadł mi do gustu ten przepis. Z wielką chęcią niebawem go przetestuję. No i prezentuje się tak smakowicie!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo chętnie wykorzystam, przyda się jak nic. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! bardzo pomocny teraz przepis :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej wersji mazurka nie znam. Moim ulubionym jest fistaszkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego mazurka jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaraz przepiszę sobie ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja w tym roku robię mazurek różany ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wstyd się przyznać, ale... Nigdy nie jadłam mazurka ;O

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie Tobie wyszedł.
    Wiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam mazurka. Jakoś u nas w rodzinie nigdy się go nie piecze.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Guten Morgen, das sieht total lecker aus. Und der Hase ist so süß. Ich wünsche Dir einen schönen Tag. Liebe Grüße Jana

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być przepyszny! Ja to ciasto spróbowałam dopiero rok temu i bardzo przypadło mi do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przyznaję, ze w życiu nie jadłam mazurka. U mnie w domu raczej nie praktykuje się tego tradycyjnego ciasta, a szkoda, bo ten Twój wygląda tak apetycznie, że ślinka mi pociekła :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!