Jak Święta Wielkanocne, to musi być i mazurek - zapraszam! :)
Choć powiem szczerze, że mazurek nie zawsze obecny był na moim wielkanocnym stole. Ale od jakiegoś czasu jest już jego stałym elementem - zapraszam zatem do wykonania.
- 11 dag mąki
- 7 dag masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 jajo
- 1 łyżka mleka
Ciasto maślane:
- 7 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 5 dag masła
- 2 jaja
Dodatkowo:
- dżem z czerwonej porzeczki
- 1 tabliczka czekolady +1 łyżka mleka + 1 łyżka kakao
- orzechy włoskie
- kokos
- żurawina
Przygotowuję kruche ciasto:
Łączę ze sobą wszystkie składniki i powstałą kulę ciasta umieszczam w lodówce na minimum 1 godz.
Przygotowuję maślane ciasto:
Wszystkie elementy dokładnie łączę ze sobą.
Wybraną formę wykładam schłodzonym kruchym ciastem, na to daję dżem, następnie ciasto maślane. Piekę ok. 35 minut w temp. 170'C (termoobieg).
Chłodne ciasto polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem mleka i kakao. Gdy lekko stężeje, dekoruję.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Te orzechy na wierzchu mnie przyciagają :) Nigdy jeszcze nie robiłam mazurka!
OdpowiedzUsuńCóż za wspaniały mazurek! Super propozycja. Bardzo apetyczny. Lubię czekoladowe smaki. Przypadł mi do gustu ten przepis. Z wielką chęcią niebawem go przetestuję. No i prezentuje się tak smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Przepis bardzo chętnie wykorzystam, przyda się jak nic. :)
OdpowiedzUsuńBookendorfina
kicak uroczy:) jadłbym:)
OdpowiedzUsuńMniami ;)
OdpowiedzUsuńPyszności! bardzo pomocny teraz przepis :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Takiej wersji mazurka nie znam. Moim ulubionym jest fistaszkowy :)
OdpowiedzUsuńTakiego mazurka jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZaraz przepiszę sobie ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku robię mazurek różany ;)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale... Nigdy nie jadłam mazurka ;O
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam ♥
OdpowiedzUsuńWow fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie Tobie wyszedł.
OdpowiedzUsuńWiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam mazurka. Jakoś u nas w rodzinie nigdy się go nie piecze.
Pozdrawiam
Guten Morgen, das sieht total lecker aus. Und der Hase ist so süß. Ich wünsche Dir einen schönen Tag. Liebe Grüße Jana
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny! Ja to ciasto spróbowałam dopiero rok temu i bardzo przypadło mi do gustu. :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, ze w życiu nie jadłam mazurka. U mnie w domu raczej nie praktykuje się tego tradycyjnego ciasta, a szkoda, bo ten Twój wygląda tak apetycznie, że ślinka mi pociekła :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuń