Idealne na ciepły podwieczorek lub wtedy, kiedy dzieci same nie wiedzą, na co mają ochotę. Smacznym gofrem (raczej) nie wzgardzą ;-)
Niczego skomplikowanego w wykonaniu tych gofrów nie ma. Są za to szybkie do zrobienia, no i oczywiście naprawdę smakowite - zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy)
- 2 jaja
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy)
- 2 jaja
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania
- dowolne owoce lub dżem (u mnie dżem z czerwonej porzeczki)
- dowolne owoce lub dżem (u mnie dżem z czerwonej porzeczki)
Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki.
SMACZNEGO! :-)
Uwielbiam gofry jednak nie mam gofrownicy ;(
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam gofrownicy ;)
OdpowiedzUsuńWow! Wspaniałe, pyszne :) Muszę takie zrobić. Do imbiru mam podejście ambiwalentne - raz go lubię, innym razem mi się znudzi, ale na takie gofry się piszę! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńU mnie cała rodzina bardzo lubi gofry,ale wolę tradycyjne,bez dodatku imbiru
OdpowiedzUsuńPyszności :) Mi w domu gofry wychodzą jakieś takie gumowate :/
OdpowiedzUsuńMoże to problem z gofrownicą. Nie nagrzewa się odpowiednio i masz niedopieczone gofry. Sprawdź jaką masz moc w gofrownicy. Jeśli masz coś słabszego niż 1000W, to niezależnie jaki masz przepis, gofry będą gumowate. Ja mam gofrownicę marki profi i jestem z niej zadowolona. Ma moc 1300W i gofry wychodzą bardzo chrupiące.
Usuńuwielbiam gofry :):)
OdpowiedzUsuńAle narobiłąś mi smaka na gofry ♥
OdpowiedzUsuńNiestety jestem na zdrowotnej diecie ale wygląda na zdjęciach pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzrobię dziś na pewno, bo uwielbiamy gofry, nawet się zaopatrzyłam we własną gofrownicę, ale takich z imbirem jeszcze nie probowaliśmy.
OdpowiedzUsuńU szkoda że nie mam gofrownicy :/ Ale popatrzeć zawsze można ;)
OdpowiedzUsuńCzy imbir mocno zmienia smak w porównaniu do zwykłych gofrow?
OdpowiedzUsuńNie, nie zmienia mocno smaku. Dodaje mu po prostu troszkę orientalnego smaku, ale jest to delikatna zmiana (dzieci jedzą, nic nie wyczuwając).
UsuńPrzeczytałem " z dodatkiem bimbru" , co mnie zaintrygowało ;) Ale i z imbirem wyglądają extra !
OdpowiedzUsuńpozdr
bm
.............................
https://bigmarkk.wordpress.com/