2.03.2017

Proste domowe gofry z dodatkiem imbiru

Idealne na ciepły podwieczorek lub wtedy, kiedy dzieci same nie wiedzą, na co mają ochotę. Smacznym gofrem (raczej) nie wzgardzą ;-)


Niczego skomplikowanego w wykonaniu tych gofrów nie ma. Są za to szybkie do zrobienia, no i oczywiście naprawdę smakowite - zapraszam!

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy)
- 2 jaja
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju 
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania
- dowolne owoce lub dżem (u mnie dżem z czerwonej porzeczki)

Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki.







SMACZNEGO! :-)



15 komentarzy:

  1. Uwielbiam gofry jednak nie mam gofrownicy ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wspaniałe, pyszne :) Muszę takie zrobić. Do imbiru mam podejście ambiwalentne - raz go lubię, innym razem mi się znudzi, ale na takie gofry się piszę! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie cała rodzina bardzo lubi gofry,ale wolę tradycyjne,bez dodatku imbiru

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Mi w domu gofry wychodzą jakieś takie gumowate :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to problem z gofrownicą. Nie nagrzewa się odpowiednio i masz niedopieczone gofry. Sprawdź jaką masz moc w gofrownicy. Jeśli masz coś słabszego niż 1000W, to niezależnie jaki masz przepis, gofry będą gumowate. Ja mam gofrownicę marki profi i jestem z niej zadowolona. Ma moc 1300W i gofry wychodzą bardzo chrupiące.

      Usuń
  5. Ale narobiłąś mi smaka na gofry ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety jestem na zdrowotnej diecie ale wygląda na zdjęciach pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobię dziś na pewno, bo uwielbiamy gofry, nawet się zaopatrzyłam we własną gofrownicę, ale takich z imbirem jeszcze nie probowaliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  9. U szkoda że nie mam gofrownicy :/ Ale popatrzeć zawsze można ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy imbir mocno zmienia smak w porównaniu do zwykłych gofrow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie zmienia mocno smaku. Dodaje mu po prostu troszkę orientalnego smaku, ale jest to delikatna zmiana (dzieci jedzą, nic nie wyczuwając).

      Usuń
  11. Przeczytałem " z dodatkiem bimbru" , co mnie zaintrygowało ;) Ale i z imbirem wyglądają extra !
    pozdr
    bm
    .............................
    https://bigmarkk.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!