08.02.2017

Tort z wiśniami i serkiem mascarpone

Jakiś czas temu dziecko moje kończyło 2 latka i z racji tej postanowiłam przygotować mu tort w kształcie autka. Porsche raczej mi nie wyszło, miało być też czerwone, a nie różowe, ale... smak zrekompensował wszystkie te niedociągnięcia, a Maluch, kiedy zobaczył torcik, wesoło krzyknął "Brum Brum" ;-)



Autko zostało rozpoznane - zapraszam więc do dzieła ;-)

Przygotowuję dwa biszkopty, jasny oraz ciemny:

- Biszkopt jasny (na jedną warstwę)
Wykonanie jasnego biszkoptu dokładnie opisałam w tym poście.

- Biszkopt ciemny (będzie on przekrojany na pół)
- 5 jaj
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao

Białka ubijam ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół).


Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu.


Przygotowuję masę:

- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 opakowanie śmietanki 30%
- 2 łyżki białego cukru
- barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach)

Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się gęsta, dodaję serek. Łączę całość przez chwilę, uważając, żeby masa nie zrobiła się za gęsta i brzydko ścięta. Odkładam ok. 2/3 do wykonania zarysu autka i do przełożenia blatów, do pozostałej części dodaję czerwony barwnik i dokładnie mieszam. 

Przygotowuję dodatek na masę:

- domowe wiśnie ze słoika w syropie
- 1 opakowanie kisielu

Kisiel gotuję na soku z wiśni, dodając pod koniec owoce. Studzę.


Biszkopty układam na sobie w kolejności ciemny, jasny i ciemny. Ostrym nożem wykrawam kształt autka. Na ciemny biszkopt wykładam wystudzone wiśnie z kisielem, na to białą masę, następnie jasny biszkopt, wiśnie, białą masę, ciemny biszkopt, różową masę, którą smaruję cały tort. Na końcu białą masą robię zarys kół i innych elementów autka. Gotowe ;-)



SMACZNEGO! :-)


21 komentarzy:

  1. Robię torty dokładnie z taką samą masą, ale nie wiem czemu jeszcze nie pomyślałam o wiśniach!

    OdpowiedzUsuń
  2. najważniejsze, że mak taki jak powinien

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najważniejsze, że solenizantowi się spodobało i smakowało pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. torty za słodkie jak dla mnie. zawsze tylko jeden kawałek jem:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Ale tort! A jak ładnie udekorowany :) Super - jest na co popatrzeć :) Idealny na urodzinki. Oj tak - rzadko spotyka się takie piękności.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super i na pewno jest smaczny ten torcik :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuszący tort, wiśnie należą do moich ulubionych owoców i też bardzo często wykorzystuję je przy słodkich wypiekach, którym nadają nutę kwaśności. :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!