Kiedy po raz pierwszy wykonałam krem do tego tortu, przepadłam. Słodziutki, o świetnej konsystencji, po prostu przepyszny. Ciężko było uwierzyć, że takie cudo powstało z kaszy jaglanej. Zapraszam do wykonania!
SKŁADNIKI:
biszkopt (link) - ten biszkopt zawsze się udaje!
masa:
- 200 gram kaszy jaglanej
- mleko (tyle, aby wystawało ok. 3 cm nad wsypaną do garnka kaszą)
- ok. 200 ml syropu z brzoskwiń
- 3 łyżki żelatyny
- brzoskwinie z jednej puszki
- 200 ml śmietanki 30%
dodatkowo:
starta czekolada do dekoracji
Przygotowuję biszkopt:
Dokładnie opisałam wszystko w tym linku.
Przygotowuję masę:
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie przez chwilę opłukuję ją zimną wodą. Wsypuję do garnka z mlekiem i gotuję na wolnym ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę blenderuję, aby stała się gładką, jednolitą masą.
Brzoskwinie kroję w kostkę. Syrop z brzoskwiń podgrzewam i mieszam z żelatyną.
Łączę chłodną kaszę z wystudzonym syropem brzoskwiniowym. Mieszam dokładnie ze sobą i dodaję większość brzoskwiń (część pozostawiam do dekoracji). Przez ok. 15 minut chłodzę w lodówce.
Ubijam śmietankę i delikatnie łączę z masą jaglano- brzoskwiniową.
Przygotowuję masę:
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie przez chwilę opłukuję ją zimną wodą. Wsypuję do garnka z mlekiem i gotuję na wolnym ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę blenderuję, aby stała się gładką, jednolitą masą.
Brzoskwinie kroję w kostkę. Syrop z brzoskwiń podgrzewam i mieszam z żelatyną.
Łączę chłodną kaszę z wystudzonym syropem brzoskwiniowym. Mieszam dokładnie ze sobą i dodaję większość brzoskwiń (część pozostawiam do dekoracji). Przez ok. 15 minut chłodzę w lodówce.
Ubijam śmietankę i delikatnie łączę z masą jaglano- brzoskwiniową.
Biszkopt kroję na 3 blaty. Na jeden blat wykładam masę, przykrywam biszkoptem, na to masa i ostatnia warstwa biszkoptu. Na koniec obkładam cały tort pozostałą masą i wykładam pozostałe brzoskwinie. Posypuję startą czekoladą.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wygląda przepysznie. Chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńOh, przed śniadaniem takie pyszności. Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńmniaaaam! Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mniej kaloryczny niż z mascarpone ;)
OdpowiedzUsuńWidziałam tort przed chwilą na Instagramie i bardzo mi się spodobał :) Super przepis, w dodatku z moją ukochaną kaszą jaglaną. Bombowo :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne :)
Pyszności, i jak im się oprzeć. ;)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :D Pyszności :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńmniam wygląa przepysznie ! :D mogę prosić kawałeczek do kawusi ? :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńOjoj, przepysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńOj podkradnę ten przepis w najbliższy weekend bo bardzo ciekawa jestem smaku takiego tortu
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Biorę wszystko co jest z kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, tort wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować;)
OdpowiedzUsuńpyszny torcik
OdpowiedzUsuńWyglada obłednie aż mam chęc go schrupac
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja. Uwielbiam kaszę jaglaną :)
OdpowiedzUsuńNawet nie mogę sobie wyobrazić tego smaku Zestawienie mnie zaskoczylo Mysle ze ten tort jest warty uwagi i zaskoczy niejednego goscia
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda naprawdę pysznie :)Spróbuję zrobić na Dzień Babci i Dziadka :)
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawie, tort z kaszy :) Wygląda bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuń