10.01.2017

Tort z kremem z kaszy jaglanej i z brzoskwiniami

Kiedy po raz pierwszy wykonałam krem do tego tortu, przepadłam. Słodziutki, o świetnej konsystencji, po prostu przepyszny. Ciężko było uwierzyć, że takie cudo powstało z kaszy jaglanej. Zapraszam do wykonania!

tort z kremem z kaszy


SKŁADNIKI:
biszkopt (link)

masa:
- 200 gram kaszy jaglanej
- mleko (tyle, aby wystawało ok. 3 cm nad wsypaną do garnka kaszą)
- ok. 200 ml syropu z brzoskwiń
- 3 łyżki żelatyny
- brzoskwinie z jednej puszki
- 200 ml śmietanki 30%

dodatkowo:
starta czekolada do dekoracji


Przygotowuję biszkopt:
Dokładnie opisałam wszystko w tym linku. 

Przygotowuję masę:
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie przez chwilę opłukuję ją zimną wodą. Wsypuję do garnka z mlekiem i gotuję na wolnym ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę blenderuję, aby stała się gładką, jednolitą masą.

Brzoskwinie kroję w kostkę. Syrop z brzoskwiń podgrzewam i mieszam z żelatyną.
Łączę chłodną kaszę z wystudzonym syropem brzoskwiniowym. Mieszam dokładnie ze sobą i dodaję większość brzoskwiń (część pozostawiam do dekoracji). Przez ok. 15 minut chłodzę w lodówce.
Ubijam śmietankę i delikatnie łączę z masą jaglano- brzoskwiniową.

Biszkopt kroję na 3 blaty. Na jeden blat wykładam masę, przykrywam biszkoptem, na to masa i ostatnia warstwa biszkoptu. Na koniec obkładam cały tort pozostałą masą i wykładam pozostałe brzoskwinie. Posypuję startą czekoladą.

masa tortowa z brzoskwiniami

tort na urodziny

masa do tortu z kaszy jaglanej

SMACZNEGO! :-)

tort z kremem z kaszy jaglanej


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam rozmaite zdjęcia ;-)


23 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. Chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, przed śniadaniem takie pyszności. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie mniej kaloryczny niż z mascarpone ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam tort przed chwilą na Instagramie i bardzo mi się spodobał :) Super przepis, w dodatku z moją ukochaną kaszą jaglaną. Bombowo :)
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam wygląa przepysznie ! :D mogę prosić kawałeczek do kawusi ? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj podkradnę ten przepis w najbliższy weekend bo bardzo ciekawa jestem smaku takiego tortu

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smacznie. Biorę wszystko co jest z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis, tort wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada obłednie aż mam chęc go schrupac

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa wersja. Uwielbiam kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nawet nie mogę sobie wyobrazić tego smaku Zestawienie mnie zaskoczylo Mysle ze ten tort jest warty uwagi i zaskoczy niejednego goscia

    OdpowiedzUsuń
  14. Brzmi i wygląda naprawdę pysznie :)Spróbuję zrobić na Dzień Babci i Dziadka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To musi być dobre, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale ciekawie, tort z kaszy :) Wygląda bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!