10.12.2015

Domowa pieczeń warzywna

Wielką zwolenniczką pasztetów czy też pieczeni nie jestem. Jak się wczytam w skład większości kupnych prodktów, tylko mnie dreszcze przechodzą. Inna sprawa, jak się je samemu zrobi. I niekoniecznie ich składnikiem musi być wtedy mięso.


Głównym składnikiem może być np. zielona soczewica. Bardzo zdrowa, jest ona źródłem białka, kwasu foliowego, potasu. Nie jest nam więc potrzebne mięso :-)

SKŁADNIKI:
- 200 gr. zielonej soczewicy
- 3 jajka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- natka pietruszki
- 1 bułka grahamka
- sól, kminek, chilli, curry
- 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

Soczewicę gotuję zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce, dodaję posiekaną natkę, wbijam jajka. Łączę z ugotowaną soczewicą, dodaję przyprawy w ilości dowolnej, tj. zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi:-) Całość blenderuję.


Na wysmarowaną blachę wykładam przygotowaną masę, piekę ok. 1 godz. w temp. 180'C (termoobieg).


SMACZNEGO! :-)




24 komentarze:

  1. Obawiam się,że umnie w domu by to nie przeszło,mimo,żę pewnie jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pasztety najlepsze, moja babcia robi wyśmienity z królika ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NA pewno smaczny, ale... mi żal byłoby jakoś królika.... :)

      Usuń
  3. na pewno smakuje dobrze, ale u mnie w domu taki warzywny jadłabym tylko ja :) Mój facet jest mięsożerny i takiego pasztetu nawet nie tknie, ale ja bardzo chętnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też jest mięsożercą, ale spróbować - spróbował :-)

      Usuń
  4. Mój mąż pomyślałby pewnie, że to pasztet, a później by się zdziwił :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak pasztet a tu samo zdrowie - soczewica :D właśnie miałam szukać jakichś fajnych przepisów z soczewicą!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze, jaki fajny pasztecik :) Super do wypróbowania ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No dobra to ja się przyznam, że nigdy nie próbowałam soczewicy i nie wiem jak smakuje. Podeślij kawałek na spróbowanie ;)
    Ja robię tak jak pisałam Ci na fb z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałaś soczewicy?? Koniecznie spróbuj! Już nie mówię, że zdrowa, ale na prawdę ma fajny smak! Ja nawet dzieciom do zupy ją podrzucam ;-)

      Usuń
  8. Nie przepadam za pasztetami, ale ta w wersji vege musi być dobra!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam pasztetu z soczewicy. Muszę wypróbować bo soczewicę uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Warzywnego jeszcze nie jadłam, ale soczewicę uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja warzywny pasztet robiłam na razie tylko z cukinii, ale kiedyś pewnie zrobię i z soczewicy.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!