Spróbowałam dodać ostatnio do przygotowanego już ciasta parę łyżek jogurtu naturalnego - i z efektu końcowego byłam bardzo zadowolona, podobnie zresztą jak córka ;-) Poniżej dzielę się przepisem :-)
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jaja
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
- dowolne owoce (u mnie jeżyny)
Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję cynamon i proszek do pieczenia, dodaję jogurt, ponownie mieszam, wlewam olej. Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na kilka minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i zajadam z dowolnymi owocami - tym razem były to jeżyny prosto z krzaczka, jeszcze ciepłe od słoneczka ;-)
Smacznego! :-)
gofry to zdecydowanie smak wakacji!
OdpowiedzUsuń.... a w szczególności nadmorskich deptaków ;-)
Usuńwyglądają obłędnie! jezyny zamieniłabym tylko na maliny, bo nie szczególnie za nimi przepadam :D
OdpowiedzUsuńodwdzięczam się za każdy komentarz i obserwację! :)
http://eye-shadoow.blogspot.com
Maliny, jeżyny, jagody, ... - byle o gofrach przy tych owocach nie zapomnieć! ;-)
OdpowiedzUsuńMmm, znakomicie te goferki wyglądają :)
OdpowiedzUsuń... i smakowicie smakują ;-)
UsuńMy też mamy fazę napunkcie goferow :-) mam trzy przepisy, czyli w tyg. są trzy razy, Twój będzie czwarty... A więc smacznego, jutro u mnie gofry :-)
OdpowiedzUsuń