Pyszny, klasyczny sernik z kakaowym spodem i kakaową kruszonką.
SKŁADNIKI (blaszka 24 x 26 cm):
ciasto:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru- 2 płaskie łyżki kakao
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duży budyń waniliowy
Sernik z kakaową kruszonką i ciemnym spodem |
Przygotowuję ciasto:
Siekam margarynę, dodaję cukier, mąkę i kakao. Wyrabiam 2 kule (większą i mniejszą), daję do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowuję masę serową:
Miksuję jaja, dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy, budyń, mleko i olej, na samym końcu dodaję ser. Całość miksuję przez chwilę na najniższych obrotach.
Mniejszą kulą schłodzonego ciasta wylepiam spód blaszki, wylewam na to masę serową, na to ścieram na tarce drugą, większą kulę.
Piekę w temp. 160'C (pierwsze 30 minut), następnie w temp. 170'C (ok. 50 minut).
Sernik z kakaową kruszonką i ciemnym spodem |
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować
Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować
Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ale smakowicie!
OdpowiedzUsuń