Zapraszam na łatwą w wykonaniu, wilgotną babkę jogurtową!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej (optymalnie mąka tortowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jaja
- ok. 300 gr jogurtu naturalnego
- ok. 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Do misy wbijam jaja, dodaję cukier oraz szczyptę soli. Ubijam mikserem na najwyższych obrotach do momentu powstania puszystej masy (ok. 5-7 minut). Kiedy masa jest już gotowa, zmniejszam znacznie obroty i wlewam olej. Odkładam mikser na bok i dodaję do masy jogurt oraz mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia. Mieszam wszystko delikatnie szpatułką.
Ciasto przelewam do foremki i piekę ok. 45 minut w temp. 175 ' C.
Wystudzoną babkę posypuję cukrem pudrem bądź też dekoruję lukrem (1 łyżkę soku z cytryny mieszam z cukrem pudrem - ilość cukru w zależności od preferowanej gęstości lukru).
Łatwa babka jogurtowa - wilgotna babka |
SMACZNEGO! ;-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Nie ma nic lepszego. Dawno nie jadłam takiej babki.
OdpowiedzUsuń