5.04.2024

Łatwa babka jogurtowa

 Zapraszam na łatwą w wykonaniu, wilgotną babkę jogurtową!




SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej (optymalnie mąka tortowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jaja
- ok. 300 gr jogurtu naturalnego 
- ok. 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Do misy wbijam jaja, dodaję cukier oraz szczyptę soli. Ubijam mikserem na najwyższych obrotach do momentu powstania puszystej masy (ok. 5-7 minut). Kiedy masa jest już gotowa, zmniejszam znacznie obroty i wlewam olej. Odkładam mikser na bok i dodaję do masy jogurt oraz mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia. Mieszam wszystko delikatnie szpatułką. 
Ciasto przelewam do foremki i piekę ok. 45 minut w temp. 175 ' C.
Wystudzoną babkę posypuję cukrem pudrem bądź też dekoruję lukrem (1 łyżkę soku z cytryny mieszam z cukrem pudrem - ilość cukru w zależności od preferowanej gęstości lukru).

Łatwa babka jogurtowa - wilgotna babka  

SMACZNEGO! ;-)


Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u

- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

1 komentarz:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!