Zapraszam na baklę - smaczne danie z kuchni tatarskiej.
Bakla to danie z fasolki szparagowej, zwanej przez Tatarów jeszył bakla. Może być podane z mięsem (jak w przepisie poniżej), ale można je pominąć. Ma ono korzenie śródziemnomorskie.
SKŁADNIKI:
- 500 gr zielonej fasolki szparagowej
- 200 gr mielonej wołowiny
- 1 lub 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml wody
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy do smażenia
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć i zdjąć z niego skórkę. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać, wrzucić cebulę i posiekany czosnek, obsmażyć do złocistego koloru. Dodać mięso i na średnim ogniu smażyć ok. 10 minut, mieszając. Dodać mieloną paprykę, wymieszać i po 2 minutach dodać pokrojonego pomidora, sól, cukier i dusić ok. 4 minuty.
Fasolę pokroić na szerokość ok. 2 cm, dodać do mięsa, zalać wodą, popieprzyć, wymieszać. Kiedy zakipi, spróbować i doprawić do sklepu. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, aż fasolka będzie miękka.
Po ugotowaniu zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut, by potrawa przeszła smakami, i podawać.
SMACZNEGO! :-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Przepis pochodzi z książki "Współczesna kuchnia danych kresów" Wydawnictwa AA. Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych i ciekawych dań wywodzących się z Kresów. Nie brakuje tu dań mniej lub zupełnie nam nieznanych, czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur.
Przyznam że nigdy nie jadłam. Zapowiada się smacznie będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Chętnie spróbuję zrobić na obiad
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym tej potrawy. Zapowiada się bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńZnałam tę potrawę pod inną nazwą, jako coś regionalnego z Hiszpanii.
OdpowiedzUsuńTrafia w mój gust, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKuchnia tatarska nie jest mi dobrze znana. Potrawa wygląda smacznie, będę musiała spróbować ją ugotować.
OdpowiedzUsuń