Zapraszam na pyszne, drożdżowe bułeczki z cynamonem!
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka
- 30 gr drożdży
- 4 łyżki cukru
- 500 gr mąki pszennej
- szczypta soli
- 70 gr roztopionego masła (ewentualnie olej)
dodatkowo:
- 50 gr roztopionego masła
- 70 gr cukru
- 15 gr cynamonu
Przygotowuję rozczyn- do dużej misy daję drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i trochę mleka. Mieszam i odstawiam na 5-7 minut przykrywając ściereczką. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki, tj. resztę mąki, mleko, sól i tłuszcz. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto i pozostawiam pod przykryciem na ok. 20 minut. Następnie przekładam ciasto na stolnicę (ewentualnie od razu na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i rozwałkowuję na kształt prostokąta (ok. 35 x 45 cm). Tak przygotowane ciasto smaruję roztopionym masłem i posypuję cukrem wymieszanym wcześniej z cynamonem.
Następnie zwijam ciasto i kroję na kawałki o grubości ok. 2 cm. Układam je na blaszce i przykrywam ściereczką na kolejne 15-20 minut.
Piekę w temp. 180'C przez ok. 20 minut.
Ostudzone polewam lukrem, tj. 3 łyżeczki cukru pudru połączone sokiem z cytryny.
Pyszne i pięknie pachnące cynamonki gotowe!
Cynamonki - drożdżowe bułeczki z cynamonem |
SMACZNEGO!
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Kocham cynamonki! domowe zdecydowanie najlepsze.
OdpowiedzUsuńPysznie! Uwielbiam cynamonki! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cynamonowe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPychota! Idealne na rozpoczęcie dnia lub popołudniową herbatę. :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuje
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Bardzo.libie takie domowe drożdżówki
OdpowiedzUsuńKiedyś lubiłam robić takie wypieki
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam cynamonek