Zapraszam na pyszne, drożdżowe bułeczki z cynamonem!
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka
- 30 gr drożdży
- 4 łyżki cukru
- 500 gr mąki pszennej
- szczypta soli
- 70 gr roztopionego masła (ewentualnie olej)
dodatkowo:
- 50 gr roztopionego masła
- 70 gr cukru
- 15 gr cynamonu
Przygotowuję rozczyn- do dużej misy daję drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i trochę mleka. Mieszam i odstawiam na 5-7 minut przykrywając ściereczką. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki, tj. resztę mąki, mleko, sól i tłuszcz. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto i pozostawiam pod przykryciem na ok. 20 minut. Następnie przekładam ciasto na stolnicę (ewentualnie od razu na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i rozwałkowuję na kształt prostokąta (ok. 35 x 45 cm). Tak przygotowane ciasto smaruję roztopionym masłem i posypuję cukrem wymieszanym wcześniej z cynamonem.
Następnie zwijam ciasto i kroję na kawałki o grubości ok. 2 cm. Układam je na blaszce i przykrywam ściereczką na kolejne 15-20 minut.
Piekę w temp. 180'C przez ok. 20 minut.
Ostudzone polewam lukrem, tj. 3 łyżeczki cukru pudru połączone sokiem z cytryny.
Pyszne i pięknie pachnące cynamonki gotowe!
![]() |
Cynamonki - drożdżowe bułeczki z cynamonem |
SMACZNEGO!
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Kocham cynamonki! domowe zdecydowanie najlepsze.
OdpowiedzUsuńPysznie! Uwielbiam cynamonki! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cynamonowe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPychota! Idealne na rozpoczęcie dnia lub popołudniową herbatę. :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuje
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Bardzo.libie takie domowe drożdżówki
OdpowiedzUsuńKiedyś lubiłam robić takie wypieki
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam cynamonek
Cynamonki to klasyka, która zawsze cieszy podniebienie! Przepis na te drożdżowe bułeczki z cynamonem brzmi prosty, ale efekt końcowy musi być naprawdę pyszny. Lubię, gdy ciasto drożdżowe jest miękkie i puszyste, a zapach cynamonu wypełnia całą kuchnię – to idealne połączenie. Przepis w prosty sposób prowadzi przez cały proces, co jest dużym plusem, zwłaszcza dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem.
OdpowiedzUsuń