22.09.2023

Pyszne tiramisu z miodem i orzechami


Pyszny, niezwykle delikatny deser z dodatkiem aromatycznego miodu - zapraszam!





SKŁADNIKI:
- 250 gr serka mascarpone
- 3 jajka
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka łyżek miodu (u mnie miód pszczeli faceliowy
- kilka garści orzechów włoskich
- herbatniki maślane

Świeże jajka przez ok. 10 sekund trzymam w misce z wrzącą wodą. Po tym czasie oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem dodając po kilku minutach cynamon i serek mascarpone. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i gotową dodaję do masy serowej. Całość delikatnie łączę ze sobą i daję na kilka minut do lodówki.
W tym czasie na spód szklanek wkruszam herbatniki, na nie układam rozdrobnione orzechy, a następnie masę serową. Wierzch polewam łyżeczką miodu i dekoruję orzechami.
Przepyszny, niezwykle delikatny deser gotowy!


    


SMACZNEGO! ;-)

Pyszne tiramisu z miodem

     




Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u

- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


4 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze tiramisu w takiej wersji. Ciekawy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się smaczny deserek. Na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł na odmienienie klasycznego tiramisu.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!