26.07.2023

Chlebki jogurtowe bez drożdży

 Szybkie w wykonaniu puszyste chlebki jogurtowe - wyjątkowo smaczne i aromatyczne!




SKŁADNIKI:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 gr)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- świeże zioła: bazylia, oregano, mięta

W naczyniu łączę ze sobą mąkę, jogurt, sól i proszek do pieczenia. Jeśli mąki jest za mało, dosypuję do momentu, aż powstanie luźna, nie za bardzo zbita kula.
Dzielę ją na dwie części, każdą z nich delikatnie rozwałkowuję i posypuję ziołami. Jeszcze raz wałkuję, aby zioła delikatnie wtopiły się w ciasto.
Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do 220'C (grzałki góra/dół) i piekę ok. 10 - 12 minut.
Pyszne i pachnące chlebki gotowe! :-)


Chlebki jogurtowe bez drożdży

SMACZNEGO! :-) 

Chlebki jogurtowe bez drożdży

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)








11 komentarzy:

  1. Pysznie, robiłam niedawno podobne, ale z mąki orkiszowej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to smakowicie wygląda! Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam.
    Czy masz w planach wydać jakiegoś Food Booka? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne, będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pysznie. Będę musiała je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja, a do tego bardzo prosta. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic nie pozostaje jak tylko spróbować. Wyglądają smacznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Widok smakowity! puszyste i aromatyczne brzmi zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy takie chlebki są nisko kaloryczne? Od jakiegoś czasu jestem na diecie, ponieważ bardzo mi zależy na osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Oprócz tego regularnie chodzę na siłownię i przyjmuję izolat białka serwatkowego. Mam nadzieję, że wkrótce zobaczę efekty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam, gdy można przygotować coś pysznego i aromatycznego w tak krótkim czasie. Dodanie świeżych ziół to genialny pomysł, który z pewnością nadaje chlebkom wyjątkowego smaku. Już czuję, jak cudownie pachną podczas pieczenia! Dzięki za ten prosty i smaczny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!