Zapraszam na prosty przepis na domowy kompot z czereśni.
Czereśnie w tym roku obrodziły jak nigdy dotąd. Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest przygotowanie kompotu.
Zapraszam na smaczny, domowy kompot z czereśni!
SKŁADNIKI:
- ok. 8-10 kg czereśni *
- ok. 10 litrów wody + kilka sztuk goździków
- po 2-3 łyżki cukru na każdy słoik
* oczywiście proporcje można dowolnie modyfikować
dodatkowo:
- 20 słoików po 720 ml
Dojrzałe czereśnie zrywam z drzewa, dokładnie myję je w zimnej wodzie, usuwam ogonki.
Słoiki oraz nakrętki starannie myję w gorącej wodzie, a następnie nakładam do nich czereśnie do ok. 3/4 ich pojemności. Do każdego słoika wsypuję 2-3 łyżki cukru.
W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem goździków. Gorącą wodę wlewam do każdego słoika również do ok. 3/4 wysokości. Dokładnie zakręcam, a następnie umieszczam słoje w dużych garach i pasteryzuję przez ok. 20 minut (tj. gotuję na wolnym ogniu).
Słoje zostawiam w garnku przez 2-3 godziny, a następnie wyciągam i odstawiam do góry dnem- co prawda odstawianie do góry dnem nie jest już w tym przypadku konieczne, ale z przyzwyczajenia zawsze to robię ;-)
SMACZNEGO!
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Teraz jest sezon właśnie na czereśnie i on strasznie szybko minie więc z przetworami trzeba się mocno spieszyć
OdpowiedzUsuńZ kompotem to jest śmieszna sprawa, bo gdy byłam dzieckiem i babcia robiła, to krzywiłam się i wolałam Coca Colę :) Teraz mam zupełnie na odwrót i zamiast zaśmiecać swój organizm toksynami i mega dużą ilością cukru, wolę skorzystać z natury. Zabawne jak to się zmienia. Ciekawe, czy moje dziecko będzie miało tak samo, mam nadzieję, że zaszczepię zdrowego bakcyla, ale znając życie nasze czasy, to nie wystarczy, aby wygrać z pokusami. Chętnie spróbuję przepisu, nie wydaje się szczególnie trudny, a takie są najlepsze. Zgadzam się, że czereśni w tym roku wyjątkowo dużo.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czereśnie. Teraz dojrzewają wiśnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe kompoty, nie ma chyba nic lepszego. W tym roku po raz pierwszy zdecydowałam się zrobić go sama. Odkąd mam moją nowoczesną kuchnię, którą sama zaprojektowałam w kreatorze to uwielbiam takie eksperymenty kulinarne.
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pyszny domowy kompot! Na pewno taki zrobię, zwłaszcza że od niedawna mam nową mini chłodziarkę w piwnicy, więc mogę przygotować napój w większych ilościach bez strachu, że się zepsuje. Mam nadzieję, że mi wyjdzie!
OdpowiedzUsuń