9.06.2022

Domowy kompot z czereśni

 Zapraszam na prosty przepis na domowy kompot z czereśni.





Czereśnie w tym roku obrodziły jak nigdy dotąd. Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest przygotowanie kompotu.

Zapraszam na smaczny, domowy kompot z czereśni!

SKŁADNIKI:
- ok. 8-10 kg czereśni *
- ok. 10 litrów wody + kilka sztuk goździków
- po 2-3 łyżki cukru na każdy słoik

* oczywiście proporcje można dowolnie modyfikować
 
dodatkowo:
- 20 słoików po 720 ml


Dojrzałe czereśnie zrywam z drzewa, dokładnie myję je w zimnej wodzie, usuwam ogonki.
Słoiki oraz nakrętki starannie myję w gorącej wodzie, a następnie nakładam do nich czereśnie do ok. 3/4 ich pojemności. Do każdego słoika wsypuję 2-3 łyżki cukru.

W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem goździków. Gorącą wodę wlewam do każdego słoika również do ok. 3/4 wysokości. Dokładnie zakręcam, a następnie umieszczam słoje w dużych garach i pasteryzuję przez ok. 20 minut (tj. gotuję na wolnym ogniu).
Słoje zostawiam w garnku przez 2-3 godziny, a następnie wyciągam i odstawiam do góry dnem- co prawda odstawianie do góry dnem nie jest już w tym przypadku konieczne, ale z przyzwyczajenia zawsze to robię ;-) 



SMACZNEGO!

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!