Dziś zachęcam Was do poznania dwóch książek, dzięki którym przyjemnie i ciekawie urozmaicicie Waszą kuchnię!
Siga Siga. Smak Grecji na twoim talerzu. to niezwykle apetyczna książka, która przenosi nas do gorącej i pachnącej Grecji. Jej autorką jest Sabina Francuz, autorka bloga Głodne Kawałki. Opowiada nam ona greckie historie, przeciera kulinarne szlaki, zbacza z utartych turystycznych ścieżek. Zagląda rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp, słucha ateńskiego gwaru i pokazuje, co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską, czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę.
W książce zawarto aż 80 przepisów na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, takie jak fawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami oraz lody tymiankowe z metaxą. Podzielone są one tematycznie, tj. owoce i warzywa, sałatki, dania jednogarnkowe, ryby i owoce morza, makarony, słodkie, pieczywo, a także sosy i przetwory.
Wszystko wygląda tak smacznie i apetycznie, że aż ma się ochotę od razu pobiec do kuchni i działać! ;-)
Kambucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata. to natomiast pozycja, dzięki której nauczymy się przygotowywać fermentowane napoje pochodzące z całego świata. Zrobione w domu kefiry, kombucze lub cydry nie tylko świetnie smakują, ale też pozytywnie wpływają na zdrowie. Ich picie odżywia mikrobiotę jelitową, a nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz drugi mózg. Nie ma potrzeby łykania tabletek, aby dostarczyć probiotyków swojemu organizmowi – wystarczą zdrowa dieta i kilka łyków fermentowanych napojów każdego dnia.
Przepisy podzielone są tematycznie, tj. kefir, kombucza i ginger bug, napoje na bazie enzymów endogennych (jak np. miód pitny i cydr jabłkowy), napoje mleczne (np. kefir mleczny), a także napoje zbożowe (np. amazake i boza). Warto jeszcze dodać, że książka jest ślicznie wydana, a fotografie w niej są na prawdę piękne!
Ale pięknie wydane są te książki :)
OdpowiedzUsuńCzasami zdarza mi się eksperymentować w swojej kuchni z przepisami z różnych zakątków świata. Cieszę się, że tutaj natrafiłam, ponieważ do tej pory nie miałam za dużej wiedzy na temat kuchni greckiej. Dzięki za tą inspirację! Z wielką chęcią zapoznam się z prezentowanymi książkami :).
OdpowiedzUsuń