5.04.2022

Chaczapuri - gruzińskie danie z serem

 Dziś zapraszam na proste danie kuchni gruzińskiej.



Chaczapuri to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni gruzińskiej. To nic innego, jak wytrawny placek drożdżowy wypełniony różnymi serami. Potrawa jest nieskomplikowana i prosta w wykonaniu.

SKŁADNIKI:
- 20 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 500 gr mąki pszennej
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo:
- 270 gr sera feta (czyli najczęściej jest to jedna kostka)
- 200 gr sera gouda
- 100 gr oscypka
- 6 jajek (po jednym jajku na każdy placek)

Przygotowuję rozczyn, tj. drobno kruszę drożdże, dodaję cukier, 2 łyżki mąki, ok. 1/3 szklanki wody. Mieszam wszystko ze sobą i odstawiam na 7-9 minut przykrywając ściereczką. 
Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i dokładnie wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz., aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, krótko je wyrabiam i dzielę na 6 równych części, tworząc kształt kuli. Przykrywam je ściereczką na kolejne 15-20 minut, a w tym czasie kroję sery na drobne kawałeczki. 
Każdą kulę ciasta rozpłaszczam lekko ręką, tworząc owalny kształt. Boki lekko zawijam do góry, a na środek równomiernie wysypuję sery. 
Placki wykładam na dwie płaskie blachy, po 3 sztuki na każdą blachę. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200'C i piekę 20 minut w termoobiegu. Po ok. 15 minutach wyciągam blachy i na środek każdego placka delikatnie rozbijam jajo. Umieszczam do piekarnika jeszcze na ok. 5 minut, do momentu ścięcia się jajka.
Gotowe danie można jeść samodzielnie, posypać dużą ilością zieleniny (szczypiorku lub pietruszki), polać dowolnym sosem, a nawet konsumować z ketchupem (ta opcja najbardziej odpowiada dzieciom).


Chaczapuri - gruzińskie danie z serem

SMACZNEGO! ;-)

Chaczapuri - gruzińskie danie z serem

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


3 komentarze:

  1. Jeśli chodzi o mnie to bardzijej świadomie podchodzę do gotowania. Kupuję większą ilość mięsa, poświęcam godz i mroze ale przygotowane,tzn schab rozbity na kotlety, co na sos kroje w kawałki itp oszczędzam czas, wychodząc do pracy rozmrażam i potem idzie szybciej, w zamrażarce mam również chleb,lody ( bo może mi się zachciec)i inne rzeczy bo jak pójdę do sklepu to pewnie kupię coś jeszcze

    Do serwowania potraw polecam ceramikę Bolesławiec:
    https://andyceramika.pl/talerze

    Zerknijcie sobie na talerze ceramiczne tutaj. Dania podane w taki sposób wygladają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Dzięki takim osobom jak Ty, można popróbować być kucharką innej kuchni niż polska kuchnia. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wygląda przepysznie! Na pewno w najbliższym czasie go odwzoruje, ponieważ narobiłaś mi nim smaka. Muszę się jednak zapytać czy to dobry pomysł, aby zrobić więcej ciasta i przechowywać go w mini chłodziarce na kolejne dni? Czy ono się nie zepsuje po takim czasie?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!