26.01.2022

Szybka babka czekoladowa

 Przepyszna i szybka w wykonaniu babka czekoladowa - zapraszam serdecznie!


Szybka babka czekoladowa


SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka wody mineralnej (gazowana albo niegazowana)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 4 łyżki powideł (u mnie śliwkowe, ale mogą być dowolne)

W jednym naczyniu łączę ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, kakao. W drugim mieszam wilgotne, tj. wodę, olej i jaja. Mokre łączę z suchymi, na końcu dodaję powidła, mieszam krótko do połączenia się składników.
Ciasto przelewam na prostokątną keksówkę, piekę ok. 45 - 50 min. w temp. 175 ' C (grzałki góra/dół).
Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą (roztopione 4 kostki czekolady w 1 łyżce mleka). Przepyszne ciasto gotowe! ;-) 

Szybka babka czekoladowa

SMACZNEGO! ;-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - 

będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)




3 komentarze:

  1. Super przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za prosty, szybki przepis. Uwielbiam ciasta czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła pysznaaaa . Proste i szybciutkie wykonanie.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!