Przepyszna i szybka w wykonaniu babka czekoladowa - zapraszam serdecznie!
Szybka babka czekoladowa |
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka wody mineralnej (gazowana albo niegazowana)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 4 łyżki powideł (u mnie śliwkowe, ale mogą być dowolne)
W jednym naczyniu łączę ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, kakao. W drugim mieszam wilgotne, tj. wodę, olej i jaja. Mokre łączę z suchymi, na końcu dodaję powidła, mieszam krótko do połączenia się składników.
Ciasto przelewam na prostokątną keksówkę, piekę ok. 45 - 50 min. w temp. 175 ' C (grzałki góra/dół).
Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą (roztopione 4 kostki czekolady w 1 łyżce mleka). Przepyszne ciasto gotowe! ;-)
Szybka babka czekoladowa |
SMACZNEGO! ;-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Super przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za prosty, szybki przepis. Uwielbiam ciasta czekoladowe.
OdpowiedzUsuńWyszła pysznaaaa . Proste i szybciutkie wykonanie.
OdpowiedzUsuń