Delikatny, rozpływający się w ustach sernik, który przygotujemy bez użycia piekarnika - zapraszam serdecznie!
Sernik gotowany |
SKŁADNIKI (foremka 22 x 24 cm):
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 200 gr masła
- 2/3 szklanki cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 gr)
- 40 gr mąki ziemniaczanej
- ok. 2/3 szklanki mleka
- herbatniki do przełożenia serowej masy
W małym garnku rozpuszczam masło z cukrem.
Do drugiego, dużego garnka, przekładam twaróg sernikowy, dodaję roztopione masło z cukrem i 4 jaja. Całość energicznie mieszam na małym ogniu przez ok. 5 minut nie doprowadzając do wrzenia.
Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozrabiam dokładnie w mleku, a następnie przelewam do masy serowej. Zagotowuję całość przez ok. 3-4 minuty, dokładnie wszystko mieszając.
Połowę masy przekładam na blachę wyłożoną herbatnikami, na to kolejna warstwa herbatników, na herbatniki pozostały twaróg i na wierzch znów herbatniki.
Całość dekoruję prostą polewą czekoladową (roztopione 4 kostki czekolady w dwóch łyżkach mleka) i posypuję kolorową posypką.
Schłodzone ciasto przechowuję w lodówce, idealne jest po kilkugodzinnym schłodzeniu.
Sernik gotowany |
SMACZNEGO!
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Pyszności <3!
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis :)
OdpowiedzUsuń