Kruche, pachnące ciasteczka owsiane z orzechami - zapraszam!
Kruche ciasteczka owsiane z orzechami |
- 200 gr mąki pszennej
- 50 gr płatków owsianych
- 50 gr drobno posiekanych orzechów włoskich
- 150 gr masła
- 100 gr cukru
- 1 jajo
- 150 gr masła
- 100 gr cukru
- 1 jajo
Masło wyciągam z lodówki, kroję na małe kawałeczki. W naczyniu łączę ze sobą mąkę, orzechy, płatki, masło, cukier i jajo. Tworzę zwartą, elastyczną kulę, którą umieszczam na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2-3 milimetry, wykrawam dowolne kształty, a następnie piekę ok. 12-14 minut w temp. 180 ' C (gdy piekę dwie blachy w tym samym czasie, piekarnik ustawiam na termoobieg, temp. 160 ' C).
Ciasteczka są smakowite, kruche i pachnące.
Kruche ciasteczka owsiane z orzechami |
SMACZNEGO! :-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Uwielbiam takie ciastka :)
OdpowiedzUsuń