Mięciutkie, przepyszne rogaliki krucho - drożdżowe z makiem - zapraszam do wykonania!
Pyszne rogaliki z makiem |
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- ok. 10-12 dag drożdży
- 200 gr masła ewentualnie margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- ok. 400 gr gotowej masy makowej
- 1 jajo do posmarowania rogalików
Drożdże rozpuszczam w śmietanie.
Margarynę siekam, łączę z mąką, dodaję wszystkie pozostałe składniki, wyrabiam na gładkie ciasto. Schładzam w lodówce przez ok. 1 godz., a następnie dzielę na 4 części. Każdą część rozwałkowuję na cienkie ciasto (ok. 2 mm), formuję koło, kroję na 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła pizzę), nakładam mak, zwijam w rogaliki. Dokładnie tak samo postępuję z każdą częścią. Z każdego koła (tj. z każdej części) powstaje 8 rogalików, zatem z całego ciasta powstaje 32 rogaliki. Wykładam je na dwie blachy, smaruję rozkłóconym jajem, posypuję orzechami włoskimi, wkładam do pieca i piekę ok. 15 min. w temp. 170 ' C (grzałki termoobieg).
Pyszne rogaliki z makiem |
SMACZNEGO!
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!